Zdrave školske užine

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Posluživanje zdravih užina deci važno je za obezbeđivanje dobre ishrane, za održavanje doživotnih zdravih navika u ishrani i za sprečavanje bolesti poput bolesti srca, raka, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Ideje za zdravu užinu:

1.Iseckana jabuka prelivenu limunovim sokom ( da ne bi potamnela ) i dodatkom kikiriki putera, mlevenih oraha ili mlevenog lana.

2.Grčki jogurt sa dodatkom orašastih plodova, semenki ili svežeg voća je uvek odličan izbor za užinu

3.Sveže povrće krastavac, paprika, šargarepa sa umakom od grčkog jogurta ili humusa je uvek odličan izbor za slanu užinu.

4.Smoothies – pomešajte sveže ili smrznuto voće i povrće sa kefirom, grčkim jogurtom ili biljnim mlekom sa malo meda, orašastih plodova ili kokosovog proteina.

5.Pite od speltinih ili heljdinih kora sa spanaćem, šampinjonima, bundevom, jabukama mogu biti odličan izbor za užinu detete.

6.Rice cake sa namazom od kikiriki putera i voća ili slana varijanta sa humusom.

7.Voćna salata iseckajte voće jabuka, banana, breskva, šljiva, borovnice…

8.Čips od voća i povrće je odličan izbor kada nemate vremena da pripremite užinu za svoje mališane.

9.Zdravi keksići koje ćete napraviti kući verujem da će im biti jedna od omiljenih užina.

Užine deci napravite da budu pune boje i kreativne, često mališani prave otpor prema zdravoj hrani i zbog toga je značajno i svaki zdrav obrok učiniti im zabavnim! Kupite im šarene organizacione kutije za školsku užinu, napravite što raznovrsnije i obavezno ih uključite u pripremu.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.