Koliko kalorija ima u vašim omiljenim sushi rolnicama?

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Sushi je tradicionalno japansko jelo koje je popularno širom sveta. Obično se služi u obliku rolne koja sadrži 6-8 komada sušija, u zavisnosti od vrste. Jelo sadrži razne kuvane i sirove morske plodove, povrće i pirinač umotane u listove osušenih morskih algi zvane nori. Iako su suši rolne relativno male i često se smatraju hranom pogodnom za mršavljenje, ali mogu imati više kalorija i natrijuma nego što mislite.


U ovom blogu se govori o tome koliko kalorija ima u popularnim suši rolama, sashimiju i nigiriju, tako da možete izabrati koje vrste, ako ih ima, odgovaraju vašim zdravstvenim ciljevima.

California rolls


Kalifornijski rolat popularna je vrsta suši napravljena od krastavca, avokada i kuvane imitacije rakova, svi umotani u nori. Takođe se naziva surimi, imitacija rakova napravljena je od vrste ribe koja se zove pollock. Budući da je imitacija rakova prethodno skuvana, ova rolada je takođe odlična opcija za one koji žele da probaju suši, ali su oprezni u pogledu konzumiranja sirove ribe.


Dva do tri komada (100 grama) sadrže:


Kalorije: 93
Proteini: 2,9 grama
Ugljeni hidrati: 18,4 grama
Masti: 0,7 grama
Natrijum: 428 mg, ili oko 18% dnevne vrednosti

Spicy tuna i salmon rolls


Ove kiflice se prave od belog pirinča sa sirćetom, avokadom, krastavcem, susamom i čili sosom koji dodaje ukus i začin. Sadrže ili sirovu tunu ili losos. Na japanskom se sirova riba naziva sashimi.


Dva do tri komada (100 grama) začinjene tune sadrži:


Kalorije: 175
Proteini: 7,5 grama
Ugljeni hidrati: 16,7 grama
Masti: 7,5 grama
Natrijum: 217 mg, ili 9% DV

Dva do tri komada (100 grama) začinjene rolice lososa sadrže:


Kalorije: 190
Proteini: 6 grama
Ugljeni hidrati: 24 grama Masti: 6 grama
Natrijum: 330 mg, ili 13,6% DV

Tempura rolls od škampa

„Tempura“ je japanski izraz koji označava da je hrana-plodovi mora, meso ili povrće-lagano ispržena i pržena u dubokom prženju. Za ovaj rolat, škampi se umoče u smesu – brašna, jaja i prezle; pržen u dubokom ulju; i poslužen uz propratni tempura sos od soja sosa, šećera i vrste pirinčanog vina zvanog mirin. Tempura od škampa je još jedna odlična opcija za suši, ako više volite kuvane morske plodove nego sirove ili više volite hrskave teksture.


Dva do tri komada (100 grama) tempure škampi sadrže:


Kalorije: 175
Proteini: 3,7 grama
Ugljeni hidrati: 28 grama
Masti: 5,9 grama
Natrijum: 421 mg, ili 17% DV

Rolls od avokada

Iako je suši najpoznatiji kao jelo koje sadrži sirovu ribu, postoji mnogo sorti za izbor, uključujući vegetarijanske opcije. Rolls od avokada je vegetarijansko suši jelo napravljeno od avokada, ukiseljenog đumbira, susama i vasabija – začinjene paste od rena – umotanog u alge.


Dva do tri komada rolne od avokada (100 grama) sadrže:


Kalorije: 140
Proteini: 2 grama
Ugljeni hidrati: 24,8 grama
Masti: 3,7 grama
Natrijum: 483 mg, ili 20% DV

Rolls iz Filadelfije

Još jedno popularno suši jelo je Philadelphia roll. Pravi se od dimljenog lososa, krem sira, kopra, susama, soli i krastavca.


Dva do tri komada (100 grama) filadelfijskog rola sadrže:


Kalorije: 170
Proteini: 7 grama
Ugljeni hidrati: 20,5 grama
Masti: 6,5 grama
Natrijum: 285 mg, ili oko 12% DV

Rolls od avokada sa lososom

Ova rolada napravljena je od sirovog lososa. Pire od avokada uvalja se sa sirovim lososom, belim pirinčem, suši sirćetom, avokadom, kiselim đumbirom, susamom, morskim algama i zelenom salatom.


Dva do tri komada (100 grama) rolne avokada sa lososom sadrže:


Kalorije: 179
Proteini: 5,8 grama
Ugljeni hidrati: 30 grama
Masti: 4,6 grama
Natrijum: 357 mg, ili oko 15% DV


O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.