Wellness mesec – Decembar i Januar

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Ovaj put ću spojiti zajedno dva Wellness meseca, jer su nekako povezani – Decembar predstavlja kraj jedne godine, a Januar početak novih navika i promena. Podeliću sa vama savete kako da stvorite zdrave navike koje će ostaviti radost tokom cele godine.
Da li ste znali da 80% ljudi nije u stanju da se pridržava svojih Novogodišnjih odluka do sredine februara, a samo 8% se pridržava tokom cele godine. Kako da ohrabrite sebe, ostanete dosledni i zdrave navike pretvorite u zadovoljstvo?
Zamenite Novogodišnje odluke za svakodnevne, bez osećaja obaveze, nego osećaja zadovoljstva i ispunjenosti da nešto dobro radite za svoje telo. Neostvarljivi ciljevi nas činenezadovoljnim, zato počnite od realnih i ostvarljivih ciljeva.


Delim sa Vama 5 ključnih zdravih navika koje treba da traju tokom cele godine:


1.JUTARNJI RITUAL O KOJEM SE NE PREGOVARA – da li će to biti ustajanje ranije da biste uradili vežbe, meditirali, popili šolju čaja, odvojili vreme za pripremu doručka – samo je bitno da bude jasno definisan i da se ne preskače ni jedan dan u toku godine. Istraživanja su pokazala da strukturisana dnevna navika postavlja miran ton i energiju za dobar početak
dana, pozitivne signale koje vaše telo dobija i um da je vredno da ih zadržite.

2.NAPRAVITE NEDELJNI PLAN ISHRANE I KUPOVINE – planirajte svoje obroke unapred, ova navika jednom nedeljno može dugoročno da promeni vaš odnos prema pripremi hrane, dobrog osećaja u telu i smirenosti, jer je sve organizovano unapred. Znate šta jedete tokom nedelje, nemate stres i manje prostora za poručivanjem hrane. Napravite plan, okačite na frižider ili možete koristiti aplikaciju za planiranje obroka koja je meni mnogo pomogla – Meal Planner.

3.ODLAZAK U KREVET DO 22H – znam da ovo zvuči neizvodljivo, ali ranijim ustajanjem postižete mogućnost da odlazite ranije u krevet. San je izuzetno bitan i podstičete prirodno lučenje/proizvodnju melatonina ( hormona spavanja ). Primetićete povećanje dnevne energije, motivacije i poboljšanje kvaliteta sna noću.

4.POVRĆE I RAZNOLIKOST U ISHRANI – znam da ovo zvuči neizvodljivo, ali pokušajte da u svoju ishranu uključite 5 porcija povrća dnevno. Od svežih salata, potaža, čorbica, variva, pirea od povrća..mogućnosti su velike i beskrajno mnogo ideja da napravite raznolikost u ishrani. Ne zaboravite da koristite sveže začine, semenke, orašaste plodove, mahunarke i žitarice, koje će nutritivno dodatno obogatiti obroke.

5.DOBRA HIDRIRANOST – UNOS TEČNOSTI – obavezno postavite cilj koliko želite u toku dana da unesete tečnosti. Idealno bi bilo da unosite minimum 2l vode, 2 šolje biljnog čaja,
limunade, cedjene sokove od voća i povrća. Nakon praznika, telu će prijati da uradite i detox sa hidrolatima – moja preporuka bi bila da počnete sa Detox for skin hidrolatom, a zatim Immuno Booster za jačanje imuniteta za vreme zimskih meseci.

2024. PODSETNIK

  • zapišite svoje odluke u dnevnik i pročitajte svaki dan kako biste podsetili sebe šta ste obećali svom telu,
  • postavljate realne ciljeve i zaštite se od pritiska nedostižnih očekivanja,
  • ne čekajte pravi trenutak, jer je baš SADA pravo vreme,
  • fokusirajte se na zdravu ishranu koju možete da dodate u tanjir, a manje se opterećujte brojanjem kalorija,
  • razmazite sebe i zapamtite da se ishrana ne zasniva na jednom obroku, jednom danu ili nedelji. Svaki dan je nova mogućnost da uradite nešto dobro za sebe. Zavolite svoje telo i pružite mu ono što zaslužuje.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.