Imate lenja creva – najčešća pitanja i odgovori

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

1.Kada kažemo da osoba ima lenja creva?


Kada stolica izostane 72h ili je ima manje od 3x nedeljno postoji problem koji se naziva lenjih creva. Osim simtoma zatvora javljaju se i bolni pokreti creva, osećaj nadimanja i gubitak apetita.


2.Do kojih komplikacija može doći?


Kod sindroma lenjih creva debelo crevo sporo prebacuje otpad kroz digestivni trakt, samim tim otpad se duže zadržava u debelom crevu i može doći do niza infekcija i bolesti debelog creva.Pored toga osobe sa simptomom lenjim crevima imaju hroničan umor jer se organizam ne oslobodja od toksina.


3.Koja je populacija u riziku?


U riziku od sindroma lenjih creva su osobe koje imaju posao gde ne mogu često u WC ( žene su sklonije odlaganju pražnjenja ) i češće nego muškarci odlažu odlazak u WC, trudnice pre i posle porodjaja, dojilje kao i osobe koje imaju nedostatak vitamina B1. Sindrom može biti prisutan i kod osoba koje su prekinule intezivnu fizičku aktivnost, najčešće kod profesinalnih sportista koji su završili svoje karijere i naglo prekinuli intezitet vežbanja.


4.Da li je moguće ubrzati lenja creva?

Naravno, promenom životnih navika, maksimalno doprinosimo ubrzanju.
Promenom ishrane – ubacivanjem dijetnih vlakna, ubacivanjem prirodnih laksativa, izbacivanjem mlečnih proizvoda jer otežavaju varenje.
Probiotici – Uzimanje probiotičkih suplemenata dokazano je kao pouzdan izvor kako bi se poboljšalo pravilnost pokreta creva.
Masažom stomaka
Vežbanje – Lagana vežba može usmeriti krv da cirkuliše trbuhom. Za neke ljude ovo pokreće sistem. Dosledno vežbanje može uticati na vaše simptome lenjih creva držeći vaš probavni sistem uključenim. Neke joga poze mogu čak pomoći u ublažavanju zatvora, potrebno je raditi ih ujutru pre doručka.
Unos tečnosti na prazan stomak – topla voda sa limunovim sokom, cimetom, kurkumom, Perunaskom makom, spirulinom.
Hidrolati u kombinaciji sa vodom značajno doprinose peristaltici creva. Preporuka je početi sa hidrolatom nane, matičnjaka, seme šargarepe i zlatni pelin. Hidroloterapija je izuzetno moćan saveznik u borbi protiv lenjih creva – takodje je bitan kontinuitet korišćenja ( minimum mesec dana ).
Detoksikacija tela je neizostavna, naročito kada je metabolizam usporen. Praktikuje se vekovima u kulturama širom sveta i pomaže nam da eliminišemo nagomilane toksine iznutra i spolja.


Zašto je detoksikacija organizma važna?

– Pomaže nam da održimo optimalno zdravlje,
– Odmara organe i poboljšava funkcionalnost organizma,
– Stimuliše jetru i promoviše eliminaciju putem creva, bubrega i kože,
– Poboljšava cirkulaciju krvi i obogaćuje telo hranljivim materijama
– Podiže nivo energije i jača imuni sistem.


Danas smo okruženi sa više toksina nego ikada, i to je glavni razlog zašto je potrebno da detoksiramo telo minimum jednom godišnje. Aromaterapija pruža veliki izbor neagresivnih detoksikacija ( eteričnim uljima – dermalna upotreba, hidroloterapija per os primena ). Hidrolati predstavljaju nusproizvod dobijen prilikom destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnog ulja. Duša biljke sa svojim terapeutskim svojstvima se nalazi u hidrolatu. Hidrolat matičnjaka i pitome nane temeljno eliminiše toksine iz creva, seme šargarepe iz jetre, podiže nivo energije i budi želju za vežbanjem.


Hidrolate možete kupiti u okviru aromaterapeutskog centra i obratiti pažnju na deklaraciju ( da li su predodredjeni za oralnu ili dermalnu upotrebu ). Doziranje je u odnosu na uzrast različito opšta preporuka je da se 1 supena kašika rastvori u jedan litar vode i pije u manjim gutljajima u toku dana.
Prilikom unosa hidrolata obavezna je konsutacija sa kliničkim aromateraputom.


5.Kako ishranom podstaci bolje varenje?


Dijeta koja naglašava prirodno, neprerađeno voće i povrće može pokrenuti varenje i pomoći vam da postanete redovniji ako nemate neko hronično gastrointestinalno stanje.
Prirodni laksativi koji će ubrzati varenje su:

– Chia semenke – izuzetno su bogate vlaknima sadrže 11g u samo 28g proizvoda.

– Mahunarke – osim toga što sadržebiljnih vlakna studije pokazuju da maslačna kiselina može da pomogne u lečenju konstipacije povećavanjem kretanja digestivnog trakta.

– Bobičasto voće – uključivanje nekoliko vrsta jagodičastog voća u vašu ishranu jedan je od načina da povećate unos vlakana i iskoristite njihova prirodna laksativna svojstva.

– Kefir ili kisel mleko – sadrži probiotike, vrstu korisnih crevnih bakterija sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje imunološke funkcije i jačanje digestivnog zdravlja.

– Laneno seme – laneno seme ima prirodna laksativna svojstva i efikasan je tretman za zatvor i dijareju.

– Lisnato zeleno povrće – lisnato povrće poput spanaća, kelja i kupusa deluje na nekoliko različitih načina kako bi poboljšalo pravilnost i sprečilo zatvor.

– Jabuka – Osim toga što su bogate biljnim vlaknima pune su pektina, vrste rastvorljivih vlakana koja mogu delovati kao laksativ.

– Psilijum ljuspice -Iako sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, visok sadržaj rastvorljivih vlakana čini ga posebno efikasnim u ublažavanju zatvora.Pokazalo se čak da je Psillium efikasniji od nekih laksativa na recept.

– Spirulina – kao dodatak smoothia ili u jutarnjim kašama od žitarica.


6.Kakav treba da bude dnevni ritam osobe koja želi da se svakodnevno prazni?


Da bi pražnjenje bilo redovno osoba treba da ima tri glavna obroka i dve užine. Doručak ( od 7h do 10h ), užina 1 ( od 11h do 13h ), ručak ( od 13h do 17h ), užina 2 ( od 17h do 19h ) i večera ( od 19 do 22h ). Uz pravilno izbalansiranu ishranu obavezna je fizička aktivnost – u letnjim mesecima plivanje i brz hod. Poseban akcenat staviti na žvakanje hrane pre nego što je progutate.


7. S obzirom na to da se loš dah medju ostalim uzročnicima prepisuje „lenjim crevima“, izborom kojih namirnica bi se moglo uticati na ovaj problem?


Loš zadah javlja se kao posledica niza različitih simptoma, uključujući i otežano varenje. Kombinacija limuna i sode bikarbone deluju vrlo uspešno – pravi se sredstvo za ispiranje usta posle svakog obroka. Djumbir u kombinaciji sa limunovim sokom i listovima sveže nane je moćno prirodno sredstvo za loš dah, a ujedno ćete pružiti i dodatni tretman desnima.
Hidrolat ili čaj od žalfije predstavljaju jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika – koriste se za ispiranje usne duplje. Od voća preporuka je limun, grejp, pomorandža, limeta i jabuke.


8.Koje se namirnice moraju izostaviti iz ishrane?


Iz ishrane kod osoba sa sindromom lenjih creva poželjno je smanjiti unos mlečnih proizvoda ( naročito mlečne proizvode koji su bogatiji skrobom ), zrele i usoljene sireve zameniti sa mladim sirevima, jogurt zameniti sa kefirom ili kiselim mlekom. Ukoliko ste veliki ljubitelj ove grupe namirnice, svedite njihov unos na maksimalno 3x nedeljno ( poželjno je da unso bude za doručak ). Obavezno je isključiti rafinisane šećere ( grickalice, slatkiše, kolače, torte ), hranu koja se duže vari ( svakodnevno korišćenje mesa ( izbegavati pripremu namirnica pripremljenu u dubokim i plitkim masnoćama ) i mesnih preradjevina – viršle, kobasice.. ), začinjena hrana – obogaćena veštačkim bojama i aditivima, konditorski proizvodi…


9.Kako rešiti problem trudnica kojima je drugo stanje ulenjilo creva?


Trudnice su uvek posebna grupa koju treba posebno izdvojiti i biti oprezniji kada su u pitanju opšte preporuke. Kod trudnica najbolje je problem lenjih creva rešiti pravilnom ishranom ( poželjno je da bude koncepiran plan od strane stručne osobe, pogotovo ukoliko dolazi do dugotrajnijih opstipacija ), unosom tečnosti ( minimum 2l vode + biljni čaj od kamilice ) , ubacivanjem prirodnih laksativa ( uz obaveznu konsultaciju lekara). Ishranu obogatiti dijetnim vlaknima, svežim voćem i žitaricama od celog zrna. Poseban akcenat staviti na redovne obroke ( 3 obroka + 2 užine ). Osnovne obroke nutritvno obogatiti ( proteinima, UH, mastima ), a za užine prednost dati svežem voću, smoothie od svežeg voća i povrća ( dodatak mleveni lan, mekinje, chia seme za lakše varenje ).


10.Predlog za napitak?


Dodavanje zelenog čaja svakodnevnoj rutini može poboljšati varenje, hidrolat nane ili žalfije u kombinaciji sa vodom ( doziranje hidrolata – 1 supena kašika se rastvori na 1l vode i pije se u manjim gutljajima u toku dana ), čaj od nane, žalfije, kukurzne svile i kamilice, limunada sa djumbirom, limeta sa svežim listovima nane.


11.Koliko je opasno odlaganje odlaska u WC?


Odlaganje odlaska u WC je jako opasno i može dovesti do simptoma lenjih creva. Potiskivanjem refluksa može dovesti do slabljenja refluksa. Odlaganje pražnjenja može da izazove nadutost, nadimanje, grčeve, taloženje toksina. Odlazak u toalet jeste najzdravije za organizam, preporuka je minimum 1x dnevno, pa čak i do 3x dnevno. Obavezno obratite pažnju na formiranost stolice.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.