Zdrave namirnice koje Vam daju preplanulost

Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

To je klasična letnja borba: želite da preplanete, ali takođe želite da izbegnete štetne UV zrake.

Dodavanje određenog voća i povrća u vašu ishranu zapravo može dati koži sjaj koji podseća na preplanuli ten na plaži. A prema nauci, izgledaćete mnogo bolje od svih svojih prijatelja koji su kožu izložili suncu. Nedavno istraživanje na Univerzitetu u Leedsu otkrilo je da su ispitanici koji su imali prirodnu preplanulost proizvedenu ishranom bogatom određenim vitaminima i mineralima rangirani kao „atraktivniji“ od onih sa preplanulim sunčevim negom.

Šta stoji iza ovog efekta? Studija razlikuje dve vrste obojenja kože: „karotenoidno“ i „melanin“. Boja melanina je preplanula koža koju sunčate, dok karotenoidna preplanulost dobijate jedući određeno voće i povrće sa visokim sadržajem karotenoida. Dakle, napunite SPF – i ove namirnice prepune karotenoida i drugih neverovatnih hranljivih sastojaka – da biste dobili zdrav, večni letnji sjaj!

– Batat je jedno od najsvestranijih povrća. Od pirea do pita, batat se može koristiti za gotovo sve u kuhinji. Ali da li ste znali da se mogu koristiti i za preplanulost kože? Batat ima najveći nivo karotenoida u poređenju sa svim ostalim povrćem, hranljivom materijom odgovornom za taj prirodni efekat preplanulosti

– Šargarepa je oduvek bila poznata po tome što menja boju kože, ali neće je pretvoriti u narandžastu, suprotno popularnom verovanju. Umesto toga, visoki nivoi karotenoida pružiće vam onaj savršeni sjaj osunčan za kojim svi žele.

– Kelj takođe ima visok nivo karotenoida koji poboljšavaju tonus kože.

– Dinja vam posebno može pomoći u letnjim mesecima svojim visokim sadržajem vode i elektrolita. Dinja je oko 90% vode, a narandžastu boju dobija od karotenoida u mesu. Dakle, da biste izbegli dehidrirajuće i sunčeve efekte na koži, uzmite parče dinje.

– Brokoli – kombinacija karotenoida i vitamina C u brokoli može da poboljša boju i funkciju vaše kože, čineći ovo povrće još jednim načinom da vam pomogne da izgledate preplanuli od sunca.

– Bundeva – kad vam preplanulost počne da bledi u oktobru, možete da uzvratite udarac i pojedete bundevu.

– Spanać je bogat karotenoidima koji proizvode preplanulost, a takođe sadrži gomile vitamina K u svoje lišće. Vitamin K reguliše zgrušavanje krvi u venama i arterijama, kao i unapređenje zdravlja kostiju. Za jake kosti, pravilan protok krvi i još bolju kožu dodajte nekoliko ovih listova sledećem obroku.

– Mango ne samo da je pun karotenoida koji pojačavaju preplanulost, mango sadrži antioksidante dokazano sprečavaju rak debelog creva, rak dojke, rak prostate i leukemiju.

– Crvena paprika svoju živopisnu boju dobija od karotenoida, ali ako ih jedete, koža vam neće postati crvena. Ovi karotenoidi funkcionišu na isti način kao u ostalom povrću i daju vam vaš voljeni bronzani letnji sjaj. Zajedno sa tim karotenoidima rade visoki nivoi vitamina C i A, što crvenu papriku čini ubojitom kombinacijom nege kože.

– Paradajz je jedna od univerzalno korišćenih namirnica. Kao i kod crvene paprike, njegova crvena boja označava prisustvo karotenoida, a jedan od najvažnijih karotenoida u paradajzu naziva se likopen.

– Breskve kombinuju karotenoide sa visokim nivoom kalijuma, minerala neophodnog za pravilno funkcionisanje tela. Dakle, sledeći put kada ovog leta zaželite slatku poslasticu, posegnite za posudom za breskvu u posudu sa voćem – učinićete uslugu i telu i koži.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.