Ishrana i celulit

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Zdrava ishrana može pomoći u smanjenju pojave celulita. Govoreći ovo, zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju stvaranja.

Nekoliko saveta o ishrani da bi smanjili stvaranje celulita.

1. Povećajte unos voća i povrća

Da bi osigurali visok unos antioksidanata ( štite od slobodnih radikala ), fitonutrijenata i bioflavonoida, preporučena je ishrana bogatavoćem i povrćem. Voće i povrće pomaže u proizvodnji kolagena.

2. Izaberite prave proteine

Odgovarajući unos aminokiselina i proteina su neophodni za zdravu proizvodnju vezivnog tkiva i kolagena. Najbolji izbor su orašasti plodovi, semenke i riba.

3. Izbaciti industrijske proizvode

Još jedan razloga da pazite na unos prerađenih ugljenih hidrata, uključujući hranu poput krofni, bezalkoholnih pića, brze hrane, kolača i lizalica. Velika količi ugljenih hidrada iz industrijskih proizvoda može prouzrokovati visok nivo insulina u krvi i podstaći stvaranje masti, samim tim i stvaranje celulita.

4.Jedite složene ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su jaku bitni u našoj ishrani i nikoko ih ne trebamo izbegavati. Bitno je da se odaberu odgovarajuće količine i vrste ugljenih hidrata.
Najbitnije je da se unose celo zrno žitarice, batat i mahunarke, pomeći će stabilizovanju žećera u krvi i nivoa insulina.

5. Uključite zdrave masti

Smanjiti na minimum unos zasićenih masti, a povećati unos omega – 3 masti kao što su masna riba, laneno seme, riblje ulje i orasi.
Zdrave masti pomažu u cirkulaciji krvi. Loša cirkulacija smanjuje sposobnost tela da isporučuje hranljive materije ćelijama kože, što može stvoriti probleme sa celulitom.

6. Pazite na veličinu porcija

Bitno je da izbegavate prekomerne porcije što dovofi do gojaznosti. Pogotovo se misli na hranu koja sadrži dosta kcal, a nije hranjljiva ( alkohol, slatkiši i slane grickalice ).

Predlog menija u borbi protiv celulita

Doručak: Smoothie – u blender ½ banane, 100g malina, 2 supene kašike ovsenih pahuljica, 1 kafenu kašiku kokosovog proteina, 1 supena kašika chia semenki, 200ml vode, ½ kafene kašike cimeta. Izblendirati sve sastojke.

Užina: Mango

Ručak: Obrok salata – baby spanać, grilovano pileći file, barene leblebije, 5-6 sirovih badema, paradajz, krastavac, maslinovo ulje.

Užina 2: Crveno voće ( do 100g )

Večera: Grilovana riba sa barenom blitvom ili spanaćem + salata od svežeg krastavca i paprike.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.