Zdrava jutarnja rutina

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Da li ste jutarnji tip ili ipak spavalica? Ako se budite ranije, jutro je za Vas najpruktivniji deo dana, ukoliko ipak pripadate grupi koja voli da idrema još malo, onda rutinu produžite do 13h maksimum.

Napravite svoje lične rituale za jesenji period. Svako godišnje doba sa sobom nosi drugačiju rutinu koju možete da kreirate u skladu sa svojim potrebama. Neke navike zadržavamo u toku cele godine, uživajte u njima i negujte ih. Pre nekoliko godina organizacija vremena nije bila moja „jača“ strana i uvek mi je falilo još nekoliko dodatnih sati u toku dana da bih uspela sve obaveze da uradim kako sam želela. Sada sam već ušla u svoju rutinu i u redu je da Vam je za nju potrebno malo više vremena dok je kreirate. Meni je trebalo 2 godine. 🙂

1.RANO USTAJANJE – ovo je najbolja navika koju sam mogla da stvorim kod sebe. U proseku radnim danima ustajem u 6h i imam dovoljno vremena do početka rada da se posvetim sebi ( 1-2h ) koji su najbitnije za NAS. Ne za druge, nego isključivo za nas.


2.DETOX – dan uvek počinjem sa 300ml tople vode, ne zaboravite da je telo bilo celu noć bez unosa tečnosti. U toplu vodu dodajem hidrolat ili Peruansku maku. Zimi koristim Detox Immuno Booster od hidrolata miloduha.


3.TRENING – Svako od nas je individua za sebe, nekome prijaju jutarnji treninzi, a neko je mnogo produktivniji u večernjim časovima. Primetila sam da je moje telo mnogo odmornije u toku dana kada trening završim ujutru. Trenutno sam odabrala pilates ( Reformer ) dva do tri puta nedeljno. Danima kada ne treniram, ujutru OBAVEZNO uradim vežbe istezanja za kičmu, trudim se da što više šetam ( dnevno se trudite da pešačite 8-10 000 koraka ).


4.DORUČAK – najlepši deo dana zauvek! Radnima danima jedem najčešće kaše od žitarica ( sa ovsom, heljdom, kinoom ) u kombinaciji sa voćem ili orašastim plodovima ( puterima ). Omlet u kombinaciji sa mladim sirom ili avokadom jedem najčešće danima kada imam trening. Vikend ostavim za pite i proje, malo više ugljenih hidrata kada se opuštamo! 


5.ČAJ I PLANIRANJE DANA – Nakon doručka obično pijem šolju čaja od nane, zeleni čaj, žalfiju ili Rtanjski. Dok čekam da se ohladi ( ne volim da pijem i jedem ništa vruće ) radim na planiranju obaveza za taj dan. Pregledam kartone klijenata koji dolaze taj dan, odgovaram na mailove/poruke, pregledam IG i obično u jutarnjim časovima i podelim neki post.


6.UŽINA – PO POTREBI –U zavisnosti od produktivnosti dana, užinu pre ručka nekada imam, a često i ne. Slušam telo i obično je odabir šaka orašastih plodova ili voćkica. Zimi volim da popijem cedjeni grejp u kombinaciji sa vodom ili limunadu sa malo cimeta.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.