Wellness mesec – Oktobar

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Tekstove za Blog pišem već 10 godina i uvek me je radovala činjenica da na jednom mestu mogu da podelim sa vama savete kako da poboljšate svoje zdravlje iz različitih resursa – od ishrane, zdravih rutina, fizičke aktivnosti, prirodne kozmetike, preporuke knjiga, filmova, zdravih restorana…

Svi koji me prate na IG znaju da na story svakodnevno delim sadržaj koji se zadržava samo 24h, zato ću svaki mesec u okviru kolumne Zvezdanin mesečni Wellness Blog pisati o svemu ovome i nećete morati da brinete da nećete pronaći sve te sadržaje. 
Počinjemo sa inspirativnim Oktobrom koji je iza nas, dobro mi došli! 

Početkom septembra sam se ostvarila u ulozi majke i sve više me zainteresovalo kako u prvim mesecima telo reaguje na sve promene – od hormonskih, psiholoških, fizičkih, emotivnih. Majka priroda je uredila mnogo toga, naše je bilo samo da slušamo telo i povežemo se sa njim. Dozvolite da se osećate i srećno, i umorno, i izgubljeno, i ponosno, i bezvoljno kada vas savlada umor od nespavanja i svih obaveza koje imate vezano za bebu i za dom. 

Kada smo kod teme majčinstva, rado ću podeliti sjajan podcast Tampon ZONA sa gostima koje izuzetno cenim, a diskusija je na temu: ”Problem sa ostvarivanjem trudnoće”. Jedna od sagovornica je moj odabrani ginekolog, vredi da poslušate sa kojim problemima se žena u modernom dobu susreću.

https://www.youtube.com/watch?v=kq6wgbGx7xo

U radu sa klijentkinjama, koje su na programu Holistic Nutri za dojilje, uvek posebno istaknem značaj dojenja i pravilnu ishranu koja doprinosi boljoj laktaciji i kvalitetnijem mleku. 

Posebno bih izdvojila MORINGU kao super hranu, od početka dojenja koristim je svako jutro ili veče. Opšta preporuka doziranja je 1 supena kašika na dnevnom nivou ( ja sam prvih mesec dana koristila kafenu kašiku i pratila reakcije ), a kasnije prešla na supenu kašiku. Moringu pomešam sa 250ml biljnog mleka i dodam malo meda ili sirupa od urmi, fantastično izbalansira zemljasti ukus moringe. 

Probajte i pišite mi utiske!

Redovno pratim istraživanja i razne studije u vezi sa ishranom i zdravljem. Shodno tome posebno me zainteresovalo istraživanje Harvard T.H. CHAN koji je objavio članak o konzumaciji crvenog mesa koji povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Možda nam upravo umerenost u konzumiranju ostavlja više prostora da u ishranu uključimo povrće, mahunarke i žitarice. 


Dolaskom jeseni, na pijacama se pojavljuju sezonske namirnice koje treba da uključimo u ishranu i pripremimo telo za dolazak zime. Potaž od bundeve, salata od cvekle i kozijeg sira, dinstani kupus sa šargarepom i celerom, rendana jabuka sa cimetom, pečeni kesten, dehidrirane brusnice u banana hlebu.  Obavezno probajte moj omiljeni recept za sočivo sa povrćem i sirom. 

Još jedna sjajna vest je da Beograd postaje bogatiji za još jedno restoransko mesto i to ni manje ni više nego obožavanog Džejmi Olivera ( Jamie’s Italian ). Restoran će se nalaziti u Hercegovačkoj ulici ( Beograd na vodi ), a ja ću vrlo rado da podelim svoje prve utiske. Tako da čekamo i radujemo se!

Ne možemo da zatvorimo oči na vrtloge loših vesti koji dolaze sa različitih strana sveta, a mi ostajemo nemoćni za mnoge stvari. Stres je dostigao vrhunac i priznaćete da se to oseti i u vašem okruženju. Kako bih pomogla sebi i svojim najbližima, kreirala sam sa svojim timom novi proizvod iz Detox&Spa linije – Jastuk u spreju koji opušta i relaksira nas zahvaljujući moćnim eteričnim uljima. Dovoljno je da raspršite pred spavanje svoju posteljinu, pidžamu, garderober i prepustite se mirisima i njihovom terapeutskom delovanju. 

Ovde možete pogledati sastav ( 100% prirodan ) i načine kako ga još možete koristiti:

Poruka meseca: ČEKA TE TOLIKO DIVNIH STVARI KOJE TI DOLAZE. 

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.