Wellness mesec – Novembar

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Novembar je uvek obeležen žurbom i posvećen završavanju nedovršenih stvari, jer se bliži kraj godine kada stavimo sve karte na sto i rezimiramo godinu. Na početku svake godine pišem listu želja/ciljeva i uvek mi je interesnatno da prvo ostvarim “teže” zadatke, nego lakše. Jedan od najtežih zadataka je bio da se ostvarim u ulozi majke. Jasno sam definisala prioritete i promene koje su mogle da me dovedu do ostvarivanja. U listu lakših ciljeva je bilo da pročitam minimum 3 knjige mesečno, što se nije ostvarilo i ne želim da nalazim opravdanje, nego ću sebi dati popravni i ponoviti ovaj cilj i za sledeću godinu. 

Ukoliko to već ne radite, pokušajte da napišete 10 želja za 2024. Godinu, videćete da nije ni malo lako! 

Bliže nam se praznici i u ovom periodu posebno volim da uživam u začinima – cimet, kardamon, karanfilić, piment…Dodajem ih u kaše, slatke mafine sa bundevom, banana hleb, kuglice od urmi, palačinke, smoothie. Začini nisu tu samo da doprinesu ukusa, imaju terapeutsko delovanje i pomažu nam u varenju! Zato obavezno uvrstite začine u ishranu.

Kako da praznici prodju bez eteričnih ulja? Zvuči mi nemoguće, jer sam odrasla uz esencijalne mirise! Omiljeni ulje mi je bergamot, dok za praznike u difuzeru volim kombinaciju eteričnog ulja mandarine, zimzelena, čempresa i limuna. 

Odaberite svoju kombijaciju mirisa ili uživajte u mešavinama: https://aromateadrops.rs/kategorija-proizvoda/aromaterapija/etericna-ulja/

Otkriću vam tajnu i gde możete da pojedete zdrave kolačiće sa eteričnim uljem – preslatka poslastičarnica u Novom Sadu, simbolično se i zove Šećernema – u ponudi ima Orandžastik bar sa uljem pomorandže, dopašće vam se na prvi zalogaj! Moji favoriti su i Malaga, Minjon i Kranč.

Zima je već stigla i najviše volimo da budemo ušuškani kod kuće, uz omiljenu seriju i šolju tople čokolade. Na IG sam podelila moj recept za ovu poslasticu, kao i preporuku za zdravu čokoladu koju koristim. 

U oktobarskom Wellnes-u sam podelila podcast gostovanje na temu ženskog zdravlja iz ugla ginekologije i psihologije, a ovaj mesec vam dajem preporuku za podcast sjajne Glynis Barber koja je pričala o značaju “ulaganja” u svoje telo i mental kod žena nakon navršenih 35 godina. 

Ukoliko vas put odvede na Novi Beograd, obavezno svratite u restoran Bemata i probajte moj omiljeni kolač od šargarepe ili palačinke sa “nutelom”. Za slanu varijantu preporučujem Burger od tikvica, pomfrit od batata, Veganska korma ( odlična opcija za vreme posta ) i rižoto sa šumskim pečurkama. 

Poruka meseca: Život nije posao koji trebaš voditi, on je misterija koju trebaš živeti. 

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.