5 saveta za zdravu ishranu tokom praznika

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Sezona je za porodicu, veselja i hranu. Iskušenja su svuda, a zabave i putovanja remete svakodnevnu rutinu. Štaviše, sve to traje nedeljama.

Kako se držite svog plana obroka kada se čini da svi oko vas krše? 

Evo 5 saveta koji mogu pomoći:

1.Napravite svoj plan za odmor

Možda nećete moći da kontrolišete koja hrana vam se servira i videćete druge ljude kako jedu primamljive poslastice. Suočite se sa izazovima naoružani planom:

  • Jedite blizu uobičajenog vremena kako biste održali nivo šećera u krvi. Ako se vaš obrok servira kasnije nego što je uobičajeno, pojedite malu užinu u uobičajeno vreme za obrok i jedite malo manje kada se večera servira.
  • Pozvani ste na zabavu? Ponudite da ponesete zdravo jelo.
  • Ako imate slatku poslasticu, smanjite unos drugih ugljenih hidrata (kao što su krompir i hleb) tokom obroka.
  • Ne preskačite obroke da biste uštedeli za gozbu. Biće teže da kontrolišete nivo šećera u krvi i bićete zaista gladni i veća je verovatnoća da ćete se prejedati.
  • Ako pogrešite, vratite se zdravoj ishrani uz sledeći obrok.

2. Nadmašite švedski sto

Kada se suočite sa nizom ukusne praznične hrane, olakšajte zdrav izbor:

  • Uzmite tanjir hrane koja vam se najviše sviđa, a zatim se udaljite od švedskog stola.
  • Počnite sa povrćem da biste smanjili apetit.
  • Jedite polako. Vašem mozgu je potrebno najmanje 20 minuta da shvati da ste siti.
  • Izbegavajte ili ograničite alkohol. Ako pijete alkoholno piće, pijte ga uz hranu.. 

3. Uklopite se u favorite

Nijedna hrana nije na listi zabranjenih. Izaberite jela koja zaista volite I koja ne možete dobiti u bilo koje drugo doba godine, kao što su krofne od tetke. Usporite i uživajte u maloj porciji I obavezno je uračunajte u svoj plan obroka.

4. Nastavite da se krećete

U ovo doba godine imate mnogo toga na tanjiru, a fizička aktivnost može biti smanjena. Ali biti aktivan je vaše tajno praznično oružje; može pomoći da se nadoknadi jedenje više nego obično i da se smanji stres tokom ovog najstresnijeg doba godine. Krećite se sa prijateljima i porodicom, na primer u šetnji nakon prazničnog obroka.

5. Uzmite svoje vreme za san

Više izlaziti i ostati kasnije često znači smanjiti san. Gubitak sna može otežati upravljanje šećerom u krvi, a kada ste lišeni sna, imaćete tendenciju da jedete više i više volite hranu bogatu mastima i šećerom. Ciljajte 7 do 8 sati po noći da biste se zaštitili od prekomernog jedenja. Najviše od svega, zapamtite o čemu je sezona—proslavljanje i povezivanje sa ljudima do kojih vam je stalo. Kada se više fokusirate na zabavu, lakše je manje se fokusirati na hranu.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.