Šta hormoni vole, a šta ne?

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Za dostizanje i održavanje hormonske ravnoteže, kao i održavanje željene TM, potrebno je prilagoditi ishranu individualnim potrebama, kao i pravilnom odabiru namirnica koje ne remete rad hormona. Poruke koje nam šalju hormoni je upravo žudnja za pravilnom i izbalansiranom ishranom – uravnotežujemo 2 veoma bitna hormona u našem telu – insulin i kortizol.


Hrana koju naši hormoni vole


POVRĆE – osnovna grupa koja treba da pronadje svoje mesto u okviru gotovo svih glavnih obroka u toku dana. Birajte sezonsko povrće, koje je što manje ili gotovo uopšte ne tretirano. Akcenat staviti na sirovo povrće, sveže salate, kuvano povrće na pari ili u vodi sa što kraćom termičkom obradom.


PROTEINI – mogu biti biljnog ili životinjskog porekla ( pronaći balans prilikom unosa i jednih i drugih ). Izbegavajte unos veštačkih proteina, poželjan je unos samo prirodne celovite hrane – riba, meso, jaja, mahunarke, domaći mlečni proizvodi ( izbegavati kravlje mleko, jogurt, usoljene sireve obogaćene skrobom i šećerom ).


VOĆE – birajte sezonsko voće i jedite ga u pravo vreme. Ne zaboravite da budete umereni prilikom unosa voća ( gledajte na voće kao na zdrav slatkiš, a ne kao na hranu ). Najbolje je koristiti ga 3h nakon obroka ( u periodu užina ), ako ga pomešamo odmah sa mesom i drugim namirnicama ( unos odmah nakon obroka ) ostaje u želucu predugo, fermentuje, otežava varenje i stvara gasove.


SEMENKE, ULJA I MASTI – semenke možemo da kombinujemo uz obrok ili za užinu ( predstavljaju odličan izvor masnoća i mikronutrijenata ). Kao i žitarice, semenke je najbolje potopiti u vodi 10-12h da nabubre. Možete ih kombinovati uz obrok salate, piree, potaže, uz zdrav hleb, proju..Masti su nam neophodne kako bismo zadovoljili energetske potrebe organizma – najbolji izvori su nerafinisana hladna cedjena ulja i prirodne masti. Ulja je najbolje dodati na kraju pripreme obroka, a za termičku obradu odabrati ulja koja podnose visoku tačku zagrevanja.


UGLJENI HIDRATI – kao i masti, UH treba da imaju svoje mesto u našoj ishrani. Poželjan izvor su celovite žitarice ( obavezno potapati u vodi 10-12h pre obrade, jer na taj način neutralizujemo fitinsku kiselinu koja otažava varenje ). UH birajte mudro i nikada ne treba da budu osnova celokupnog obroka – najbolje je kombinovati ih sa povrćem i tako ih učiniti i lakše svarljivim.


TEČNOST – voda, voda i samo voda kao najzdravije piće za kojim naši hormoni žude! Kafu i čaj dozirati oprezno ( staviti akcenat na biljne čajeve, a ukoliko imate neuravnoteženi kortizol maksimalan unos kafe je jedna šolja bez dodataka šećera, mleka, meda..). Gazirani i industrijski voćni sokovi su strogo zabranjeni, dok sa alkoholom mora da postoji mera opreza ( utiče na funkcionalnost jetre ).


Hrana koju naši hormoni ne vole

– Margarini i rafinisana ulja.

– Brza / gotova hrana – obogaćena hidrogenizovanim ili delimično hidrogenizovanim biljnim uljima, bojama, veštačkim konzervansima, glutaminatima.

– SLATKIŠI I GRICKALICE – industrijski kolači, torte, keksići, bombone, čokolade, grickalice kao što su grisini, čipsevi, smokoji i slično.

– Proizvodi na smanjenim udelom masnoće – kada na deklaraciji vidite oznaku „LOW FAT“ prvo dobro pročitajte deklaraciju.

– ALKOHOLNA PIĆA,

– Indutrijski sokovi –ako je na deklaraciji nacrtana voćka, ne znači da je uopšte sadrži cedjeni sok od ove voćke.

– SALAME, VIRŠLE I SLIČNE PRERADJEVINE, SUPE IZ KESICE, PEKARSKI PROIZVODI, INUSTRIJSKI NAMAZI ( kao što je pašteta, indutrijski dresinzi – na primer sa 4 vrste sira, pelati obogaćen veštačkim bojama i zasladjivačima..)

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.