Salate sa malo kalorija + predlozi za zdrave dresinge

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Mnogi od nas misle da nas salata ne može zasititi i da se ona koristi samo kao dopuna uz glavno jelo. Salate nutritivno bogate, mogu pružiti organizmu dovoljan osećaj sitosti. U toku dan kada poželite da pojedete neku grickalicu ili slatkiš, pokušajte da „zavarate“ svoju želju sa jednom od ovakvih salatica. Zahvaljujući veliko sadržaju vode u povrću, imaćete duži osećaj sitosti. Ove divne hranljive salate obezbedjuju mnogo esencijalnih vitamina i minerala.


Ukoliko ste u procesu gubitka TM ili održavanju, ove obrok salatice i dresinzi će Vam mnogo značiti. U proseku imaju od 100-150kcal i možete da ih jedete bez griže savesti!


SALATA OD MEŠAVINE ZELENIH LISNATIH SALATA, KRASTAVCA, NANE I JABUKE


Isecite listove zelene salate ( ili koristite mešavinu zelenih lisnatih salata koju možete da kupite u svakom bolje opremljenom marketu ), isecite jedan manji krastavac na kolutove i ½ manje zelene jabuke. Pomešajte sa 3,4 lista sveže nane i 1 kafenu kašiku semenki sirove golice. Salatu preliti sa dresingom od pesto sosa ( 1 supena kašika ).


DRESING OD PESTO SOSA


Pripremite jednu manju teglicu u kojoj ćete čuvati dresing u frižideru. Kada nemate dovoljno vremena, dresing će Vam olakšati pripremu obroka i pružiti osećaj svežine uz svaku salatu. Ovu količinu ćete moći da iskoristite za 3 porcije salate.


Sastojci: 3 supene kašike Grčkog jogurta, 1 kafena kašika maslinovog ulja, 1 kafena kašika Balzamika bez šećera, 1 kafena kašika Dižon senfa, 1 kafena kašika pesto sosa, prstohvat soli, prstohvat sušenog peršuna i crnog bibera. Sve izmešajte zajedno i stavite u teglicu. Čuvati u frižideru ( 3 dana ).


SALATA OD BABY SPANAĆA, TIKVICA, KRUŠKE I MIRODJIJE


Koristite 2 šake baby spanaća, 1 manju tikvicu iseći na trake ( to možete uraditi sa nožićem za ljušćenje povrća ), sitno iseckajte ½ kruške i dodati sitno seckanu mirodjuju ( 2 grančice ), dodati 1 supenu kašiku tostiranih orašastih plodova.


MEŠAVINA TOSTIRANIH ORAŠASTIH PLODOVA


Napravite veću količinu i čuvajte u polici gde čuvate i začine. Uvek možete da iskoristite da obogatite jelo zdravim mastima, a lepo je i za dekoraciju. Mešavinu možete da dodajete i uz doručak ( na primer omlet, avokado tost ).


U tiganju bez ulja ( uz redovno protresanje tiganja ) tostirajte sirovi badem, lešnik, indijski orah, orah, dok divno ne zamiriše. Prebacite u blender i izblendirati do krupnijih komada.


Isto možete uraditi i sa semenkama – golice, suncokreta, lana, maka.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.