4 načina da vratite svoju ishranu na pravi put posle praznika

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Za mnoge od nas praznična sezona je sinonim za uživanje i uživanje – obeleženo povećanom konzumacijom hrane i alkohola u kombinaciji sa smanjenom fizičkom aktivnošću.

Ali praznična sezona je sada gotova i dok se vraćate u rutinu, možda je vreme da se vratite svom zdravom načinu života.

„Vraćanje na pravi put“ ne mora da znači drastične promene u načinu života, žrtve i ograničenja. Ne morate da smanjite ugljene hidrate, smanjite unos kalorija ili čak zabranite piće. Umesto toga, razmotrite ovih četiri jednostavnih i uticajnih načina da se vratite zdravom načinu života.

1. Ciljajte da kuvate više

Iako praznična sezona često uključuje ručanje napolju, česta druženja i prepuštanje jelima za poneti da biste se „počastili“, sada je vreme da se vratite kuvanju. Kuvanje sopstvenih obroka omogućava vam da tačno znate šta ulazi u vašu hranu, tako da ne konzumirate višak šećera, soli, ulja i drugih prerađenih sastojaka, a da toga niste svesni. Preusmerite pažnju na celovitu hranu poput voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti. Pokušajte da se uverite da ovi minimalno obrađeni sastojci bogati hranljivim materijama čine većinu svakog obroka. Ako ste spremni na to, proširite svoje horizonte i budite kreativni sa sastojcima koje obično ne biste kupili. Pokušajte da dodate novu mahunarku na svoju listu za kupovinu.

2. Dajte prednost spavanju

Dok praznici nekima nude luksuz dovoljno vremena za odmor, opuštanje i prepuštanje produženom snu, za druge to može uključivati žrtvovanje sna radi društvenih angažmana. Međutim, nijedna opcija nije idealna na duži rok. Prekomerno spavanje može ostaviti osećaj letargije, dok nedovoljan odmor može da ugrozi vaš imunitet, produktivnost, zdravlje creva i raspoloženje. Uspostavljanje ravnoteže i osiguravanje da dobijete pravu količinu sna je ključno za održavanje opšteg zdravlja i sreće. Kvalitetan san ima potencijal da poboljša vaše raspoloženje, performanse vežbanja, zdravlje creva, metabolizam i imuni sistem. Ciljajte na 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći (svako će se malo razlikovati) da biste se osećali zdravo i spremni za dan koji je pred vama.

3. Odustani od krivice

Nakon perioda praznika, tako je uobičajeno osećati neodoljiv osećaj krivice. Lako je razmišljati o višku hrane i pića koje ste konzumirani, ali evo ključne perspektive: prošlost je iza vas! Osećaj krivice uopšte nije od pomoći. U stvari, to može produžiti nezdrave izbore jer ste toliko zauzeti vređanjem i kažnjavanjem sebe i svog tela. Umesto da podlegnete iskušenju da jednostavno odustanete od svojih zdravih navika nakon što nakratko ispadnete iz koloseka, odlučite da oprostite sebi i nastavite dalje! 

4. Zamislite svaki obrok kao priliku da dobro izaberete

Gledajte na svaki obrok kao na priliku da napravite zdrav izbor koji će vam pomoći da se osećate najbolje. Ako jednom okliznete, u redu je! To ne znači da morate odustati od ostatka dana, smatrajući to „otpisom“. Duboko udahnite svaki put kada sednete da jedete, a zatim napravite izbore koji će vam omogućiti da se osećate najbolje. Polako žvačite hranu, uklonite sve ometanja i uživajte u hrani sa svim svojim fokusom i pažnjom, i otkrićete da donosite najbolje izbore za sebe, bez potrebe da preterujete.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.