Saveti za ekonomičnu zdravu ishranu

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Kad je o jelu reč, osećam se kao da većina vas misli da moramo birati između zdravog i pristupačnog. Nažalost, niste pogrešili. Kako je organska hrana postala trend, zaista se čini da je zdrava hrana počela biti skuplja Jesti zdravo i organizovati budžet je moguće, i ja to već godinama praktikujem!


1. JEDITE KUVANU HRANU

Ako želite da se prehrambeno hranite zdravo, moj prvi savet za vas bi bio da jedete domaću hranu. Postoje dani kada ne možemo da pronađemo vreme da sednemo i pojedem svoj obrok, a ne još da ga prvo i skuvamo. Međutim, iznenadili biste se da znate koliko novca biste uštedeli! Takodje, ne zaboravite na činjenicu da je kuvanje vlastite hrane mnogo zdravije, jer imate potpunu kontrolu onoga što jedete.
Način na koji se hrana sprema u restoranima i kantinama je mnogo manje zdrava ( počevši od kvaliteta namirnica do upotrebe ulja ), nego obrok koji sami pripremimo kod kuće.


2. IZBEGAVAJTE PRIPREMLJENE GOTOVE SALATE

Slažem se da voće, salate i povrće već prethodno narezano ili prethodno seckano mnogo je lakše imati u pokretu. Međutim, oni su na ovaj način malo skuplji, plus što ne traju toliko dugo i verovatnije je da ćete na ovaj način deo baciti. Dakle, osim ako ne morate da jedete u pokretu, potražite celo voće ili povrće.


3. KUPUJTE SEZONSKI

U sezoni voće i povrće imaju bolji ukus i koštaju manje. Verovatno svi to znamo. Međutim, teško je pratiti kada ne znate šta je u sezoni, zato akcenat u kupovini stavite na pijace.


4. PLANIRANJE OBROKA UNAPRED

Obično planiram svoje obroke tokom nedelje da bih se obezbedila sa sastojcima i bila spremna. Zbog toga sam prvo počela da koristim planer ili organizacioni jelovnik za 7 dana. Planiranje obroka pomoći će vam da najbolje iskoristite svaki proizvod koji kupite. Na primer: želite da za jedan obrok koristite baby spanać. Znate da u tom obroku nećete koristiti čitavu kesu, pa obavezno planirajte još jedan obrok za tu nedelju koji će koristiti ostatak.

5. UVEK SA SPISKOM U KUPOVINU

Primetila sam da, kad god kupujem bez plana, veća je verovatnoća da ću kupovati i preterati sa namirnicama koje mi i nisu potrebne, nažalost se to često završi bacanjem hrane. Zbog toga pravim listu za kupovinu sa tačnim stvarima koje moram da kupim, tako da kad god odem u prodavnicu kupujem prema njoj.


6. KORISTITI SVE IZ FRIŽIDERA

Pre nego što krenete u kupovinu, dobro pogledajte šta je već u vašem frižideru. Koristite maštu i pokušajte da spakujete zdrav obrok onoga što vam je ostalo i što po deklaracijskom roku treba da se iskoristi. Takođe, dvostrukom proverom frižidera osiguraćete da ne kupujete nešto što već imate.


7. UKLJUČITE BILJNE PROTEINE

Proteini su ključni kada je u pitanju gubitak kilograma, prilagođavanje ili samo održavanje ukupnog zdravog života. Međutim, često zaboravljamo da postoje i drugi načini na koji se proteini ubacuju osim mesa. Meso i riba su prilično skupi. To ne znači da bismo svi trebali da se hranimo vegetarijanski, ali smanjivanje obroka na 2-3 puta nedeljno je odlična ideja i za vaš budžet i za vaše zdravlje. Počevši od graška i pasulja, tofua, sočiva, semenke bundeve, tahini, sirovi bademi, kinoa, proso, spanać..


8. ZALIHE NA POPUSTU

Iskoristite popust, jer kada prodavnice prehrambenih proizvoda daju određene popuste, u stvari možete uštedeti tone novca. Samo pazite da nikad ne preterate i u ovome.
Način da se to izbegne je jednostavno spremanje hrane po planu, pravilnim rasporedjivanjem i zamrzavanjem odredjenih namirnica.


9. MISLITE KADA KUPUJETE

Ako je kokosovo mleko u prodaji, to ne znači da ga kupujete, ako vam se ne sviđa ili jednostavno ne možete da pronađete svrhu za njega. Radim ovo vrlo često, a Vi?  Obavezno razmislite pre nego što posegnete za nekim proizvodom na rasprodaji, tako da nećete završiti sa gomilom skladištene hrane koju nećete jesti mesecima ( ili nikada).

10. KUPUJEM KOD MALIH PROIZVODJAČA

Svi smo navikli da kupujemo u velikim supermarketima. I da, lakše je otići do supermarket i tamo kupovati, jednostavno zato što ćete tamo naći sve što vam je potrebno od namirnica do sredstava za higijenu. Međutim, supermarketi su skuplji. Zato vam toplo predlažem da posećujete pijace ili domaća gazdinstva. Nećete tamo naći samo povoljnije ponude o voću i povrću, već možete naći i daleko bolji kvalitet za nižu cenu.


11. POZNATI BREND NE ZNAČI KVALITET

Ukoliko je odredjeni brend poznat, ne znače uvek da su najbolji izbor i da opravdavaju cenu sa kvalitetom. Često su prilično skupi, samo zato što ljudi znaju brend. Veliki brendovi koriste zvučne pojmove da opišu svoje proizvode kao što su „prirodni“, „organski“ itd., A obično kada je reč o ceni, dobijate potpuno isti proizvod kupujući i manje zvučni brend. Ne zaboravite da proverite DEKLARACIJU!


12. UZGAJAJTE SAMI

Većina od nas nema prostora za stvaranje čitave farme sa 20 različitih vrsta biljaka, ali ponekad čak i najsitniji koraci mogu doneti mnogo. Možete posaditi nekoliko začina i čuvati na prozoru ili terasi. Biljke koštaju 200 – 300 dinara u prodavnicama, a koriste se samo jednom ili dva puta. S druge strane, uzgajano bilje iz domaćih vrsta može se mesecima iznova i ponovo upotrebljavati mesecima. Osim toga, tako će imati bolji ukus na ovaj način i učiniće vas tako ponosnim i zadovoljnim. Ja obično sadim peršun, bosiljak i mentu, ruzmarin i majčinu dušicu.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.