Postpraznični detox

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Kada prodje period slatkih i slanih užitaka, nakon svih praznika i slava, podrazumeva se da smo sebi dali „oduška“ i uživali u svim specijalitetima domaće kuhinje – počev od česnice, pečenja, sarme, Ruske salate..Prvi korak je da sebe NE OPTUŽUJETE i nemate osećaj kajanja, najbitnije je vratiti se u balans. Ukoliko već imate svoj zdrav pravac kojim koračate, onda mu se polako vratite, ukoliko je to jedan od vaših ciljava za ovu godinu, onda potražite pravac koji Vam trenutno odgovara.


Kalorična hrana, velika količina rafinisanog šećera, alkohol doprinose taloženju toksina u našeg organizmu. Zbog nagomilavanja dolazi do pada imuniteta, problema sa varenjem, bol u želucu, zglobovima, hronične glavobolje, problemi sa kožom – gubi na elastičnosti.


Kako se vratiti u svoju prirodnu harmoniju?


1.ČIŠĆENJE JETRE – Toksično delovanje nezdrave ishrane, unosa šećera, alkohola, slatkiša, aditiva, konzervansa, lekovi, izduvni gasovi i te kako utiču na oštećenje, disfukcionalnost i toksičnost jetre. Pored redovnosti obroka, u ishranu uvrstite sledeće namirnice: beli luk, đumbir, kurkuma, lan, maslinovo ulje, bundevino ulje, sirove bademe,brazilski orah, acai bobice, avokado, zelje, blitva, cimet, cvekla, kozija surutka, grejp, jabuka, brusnice, čaj od nane, kamilice.


2.BILJNI ČAJEVI I HIDROLATI – Od biljnih čajeva svakodnevno unosite minimum 500ml čaja od kamilice, nane, đumbira, čička, kukuruzna svila, piskavica, čaj od brusnice ( bez šećera ). Pored čajeva hidrolate ne smete nikako da izostavite iz svoje Detox rutine. Hidrolat je nus proizvod dobijen prilikom destilacije eteričnog ulja i utiču na kompletnu detoksikaciju organizma. Za početak počnite sa kombinacijom hidrolata nane, matičnjaka i semena šargarepe. Ukoliko želite da jačate imunitet, hidrolat miloduha je odličan izbor, osim što ima antibakterijsko i antivirusno delovanje, utiče i na peristaltiku creva i opstipaciju.


3.VEŽBANJE – Znam, znam da je posle praznika teško vratiti se u salu za vežbanje. Neka danas bude vaš ponedeljak i posle svih obaveza, torbu za trening na rame i pravac na vežbanje! Ukoliko niste ljubitelj vežbanja, toplo se obucite i pešačite minimum 35 minuta.


4.INHALACIJA SA ETERIČNIM ULJIMA – Napravite svoju mešavinu sa kojom ćete da se inhalirate svaki dan narednih mesec dana – u 500ml proključale vode stavite 5 kapi eteričnog ulja nane, 2 kapi eteričnog ulja kleke, 1 kap eteričnog ulja grejpa. Obratite pažnju na pravilno disanje. Ukoliko imate aroma lampicu, mešavinu možete da koristite i na taj način.


5.BALANS 80:20% – Šta ovo zapravo znači? Ukoliko niste spremni da se 100% odreknete nezdravih namirnica, ostavite ih u toku meseca unosom od 20%. Vremenom ćete osetiti koliko će Vam i minimalan unos nezdrave hrane remeti funkcionalnost, čini Vas umornim i povećava želju za spavanjem u toku dana.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.