Poreklo naših omiljenih Božićnih začina

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Začini su počeli da postaju popularni u Evropi u srednjem veku kada su ih vojnici i trgovci donosili iz dalekih krajeva sveta. Njihova retkost učinila je začine cenjenom robom, rezervisanom uglavnom za bogate i kraljevske porodice. Pošto je Božić bio vreme velikih praznika, mnogi začini su postali sinonim za ovo doba godine, a tradicionalna jela su dobila egzotični remont sa uvođenjem nekih neverovatno ukusnih začina.

Evo priča iza nekih od naših omiljenih božićnih začina.

Cimet

Smatran da je u nekim drevnim kulturama vredniji od zlata, cimet ima dugu istoriju i doveo je do toga da mnogi trgovci i moreplovci – uključujući Kristofora Kolumba – pretražuju svet u potrazi za izvorom začina. Utvrđeno je da potiče od unutrašnje kore drveća Cinnamomum, a cimet potiče iz zemalja kao što su Šri Lanka i Indija. Nije samo ukus cimeta koristan u kuvanju – on takođe inhibira rast bakterija na mesu i koristi se zbog svojih konzervansa od davnina.

Karanfilić

U stvari, cvetni pupoljci sa drveta poreklom iz Indonezije, karanfilić se koristi kao začin zbog aromatičnog kvaliteta koji unose u kuhinju. Poznato je da karanfilić postoji hiljadama godina, nakon što je u Siriji otkrivena keramička posuda koja sadrži karanfilić iz 1721. godine pre nove ere. Veruje se čak i da je kineski vođa iz dinastije Han zahtevao od svakog ko razgovara sa njim da prvo žvaće karanfilić da bi osvežio dah! Osim što je popularan u božićnim kulinarskim kreacijama, karanfilić se takođe redovno koristi zajedno sa cimetom i kimom u meksičkoj i peruanskoj hrani.

Muskatni oraščić

Ovaj začin se pravi mlevenjem semena muskatnog oraščića u prah. Muskatni oraščić je još jedna Božićna hrana koja je poreklom iz Indonezije, a prvi put otkrivena na ostrvu Pulau Ai prije otprilike 3.500 godina. Brzo je otkriveno da muskatni oraščić ima mnoga korisna svojstva, pomaže u očuvanju hrane i verovalo se da sprečava kugu. Trgovci koji su prvi otkrili začin čuvali su njegovo poreklo u tajnosti kako bi mogli da zadrže monopol na cenjeni predmet. Usledile su mnoge bitke da se dobije kontrola nad ostrvskim izvorom, ali danas to nije problem, jer se u svetu svake godine proizvede najmanje 10.000 tona muskatnog oraščića.

Đumbir

Poreklom iz jugoistočne Azije, đumbir se široko koristio u drevnim kulturama za lečenje raznih bolesti i tegoba. U 1. veku se već uzgaja u više zemalja i prenosi u Evropu. Mnogi ljudi se danas okreću đumbiru da bi se smirio stomak, ali se najčešće koristi u nizu kuvanja. Pored prazničnih poslastica kao što je medenjak, đumbir se služi svuda, od suši barova kao kiseli prilog, do sokova od indijskog karija.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.