Migrena i ishrana

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Kako naša ishrana utiče na migrenu?

Mnoge stvari mogu izazvati napad migrene, uključujući ono što jedemo i pijemo u toku dana. Nažalost veliki broj istraživanja ukazuje na to da ne postoji univerzalni lek ili terapija koja može da utiče na hronične migrene. Poznato je da odredjena hrana može da dodatno doprinese i oteža proces epizoidnih glavobolja, a pojedina da ublaži simptome.

Kofein

Američko istraživanje za migrenu, dokazalo je da kofein zapravo može pomoći u zaustavljanju nadolazećih napada migrene. Takođe može ponuditi olakšanje glavobolje uz povremenu upotrebu. Pored kofeina u ovu grupu svrstavaju se i biljni čajevi i čokolada. 

Hrana bogata veštačkim zasladjivačima

Industrijske namirnice koje sadrže veštačke zasladjivače i aditive mogu negativno da utiču na pojavu migrena, posebno stavljajući akcenat na gazirane sokove i alkohol. Sokovi i slatkiši koje sadrže aspartam utiču na pojačani bol.

Alkohol

Prema istraživanju koje je uradjeno na 35 ispitanika, pokazalo se da je alkohol jedan od glavnih pokretača migreničnih napada. Crno vino je uzrokovalo kod čak 77% ispitanika bol, kao i dodatnu dehidrataciju organizma. 

Kisela i fermentisana hrana

U ovu grupu možemo da svrstamo fermentisane, zrele i usoljene sireve, kiselu hranu ( na primer: turšija, kiseli krastavci, kisele mešane salate ..), kao i mesne produkte ( suhomesnati proizvode ). 

Upotreba eteričnih ulja

Eterična ulja koja imaju smirujuće delovanje mogu ublažiti glavobolje za 80%. Eterično ulje nane – 1 kap namažite na slepoočnice i blago umasirajte. Ovo ulje možete nakapati i u aroma lampu ili difuzer svaki dan i oplemeniti mirisno prostor u kojem boravite. Ulje lavande možete koristiti neposredno pre odlaska u krevet – direktno udisanje ili nakapajte 2-3 kapi ulja na posteljinu. Doprineće da se opustite i lakše zaspite. 

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.