Plan za oslobađanje od stresa

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Da li ste znali da više od dve trećine srpskih radnika živi u konstantnom stresu i pati od hronične iscrpljenosti ? Nedostatak radne snage, preveliki obimi posla, loša organizacija, velika očekivanja, želja za napredovanjem dovela nas je u stanje da nam je stres najbolji prijatelj. Živimo u vremenu da je nemoguće zamisliti život bez njega, ali možemo da se potrudimo da prepoznamo i smanjimo koliko god je to moguće. Neke od ovih tehnika primenjujem već godinama i lično su mi mnogo pomogle, pokušajte da umanjite stres fizički i mentalno:

1.PLANIRANJE I ORGANIZACIJA – Ovo je ključ za smanjenje stresa. Svako jutro odvojite 10 minuta razmišljajući o tome šta treba da uradite i kojim redom. Veoma je važno da ukoliko neke od obaveza ne možete da postignete, u redu je reći ne i odložiti ih za drugi dan. Stres nam dolazi ukoliko se preopteretimo obavezama.

2.KOMPLEKS VITAMINA B I PRAVILNA ISHRANA – Telo je potrebno ojačati i pružiti mu „gorivo“ kroz pravilno ishranu kako bismo mogli da damo 100% sebe za sve aktivnosti. Posebnu pažnju treba da damo kompleks vitamina B koji podržavaju funkcije nadbubrežne žlezde i pružaju nam energiju. Odlični izvori su žitarice, jaja, banana, dehidrirano voće, meso..


3.KOFEIN – Istraživanja Američkog univerziteta Djuk pokazala su da 4-5 šoljica kafe dnevno povećava nivo hormona stresa čak do jedne trećine! Ograničite sebe sa ovim napitkom ( maksimalno popiti do 2 šoljice ) ili se opredelite za zdraviju opciju kroz biljne čajeve – nana, djumbir, crni i zeleni čaj..


4.VEŽBAJTE – Fizička aktivnost nas oslobadja od stresa, zato je obavezno da bar 3x nedeljno imate aktivnosti ( vežbe istezanja, joga, šetnja, pilates..)


5.AROMATERAPIJA – Jedna od glavnih primena aromaterapije je upravo kod stresa. Ulja nas psihički umiruju, smanjuju pritisak na mišiće i mogu da ojačavaju nadbubrežne žlezde. Uz torbi uvek nosite eterično ulje lavande, mandarine, vanile, jasmina.


6.SPAVAJTE – Ukoliko ste pod stresom, teže ćete zaspati. Zato je potrebno bar 2h pre odlaska u krevet imate nekoliko rituala – pripremite večeru koja neće opteretiti varenje ( zelena salata je odličan izbor uveče – zbog laktukarijuma – kao prirodni sedativ ), jedite tople obroke – čorbice, potaže..pred spavanje napravite toplu šolju čaja od kamilice, matičnjaka ili lavande. Topao napitak možete da napravite i od hidrolata lavande – u kombinaciji sa toplom vodom.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.