Opstipacija

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Opstipacija je danas postala sve češći problem koji se javlja kako kod odraslih tako i kod dece. Učestalost pražnjenja creva zavisi od mnogo faktora, a jedan od ključnih faktora je pravilna ishrana. Jedan od nastanka opstipacija – Smanjenje efikasnosti crevnih pokreta ( peristaltika ), čiji je uzrok nepravilna ishrana ( preskakanje obroka, unos čvrste hrane, nedovoljno unosa hrane bogate dijetnim vlaknima, smanjeni unos tečnosti..).

2 RECEPTA ZA HRONIČNU OPSTIPACIJU

Kaša sa kompotom od suvih šljiva

Skuvati u vodi sledeće sastojke:

2 s.k. ovsenih pahuljica, 1 s.k. speltinih mekinja, 1 s.k. mlevenog lana, 1 k.k. psylijum ljuspica ( skuvati dok se ne dobije kremasta smesa ). 

Skinuti sa vatre i dodati kompot od 2 šljive ( skuvati u vodi ) + 1 kafena kašika semenki golice.

Izmešati sve zajedno i pojesti za doručak.

Kefir sa semenkama, jabukom i cimetom

U šolju kefira ( 200ml ) staviti 1 s.k. ovsenih pahuljica, 1 s.k. mlevenog lana, 1 s.k. semenki suncokreta, 1 s.k. chia semenki ( izmešati zajedno i ostaviti 10 minuta da odstoji ). Dodati pola kafene kašike cimeta, 100ml soka od cedjene pomorandža, 1 rendanu jabuku. Sve pomešati zajedno i jesti za doručak.

VAŽNO!

Kod akutnih i hroničnih opstipacija neophodno je da se svakodnevno krećete i imate fizičku aktivnost minimum 3x nedeljno.

Ne preterivati sa laksativima – na ovaj način možemo da ulenjimo creva, za svaku upotrebu medikamenata morate da se konsultujete sa svojim lekarom!

Masaža stomaka sa eteričnim uljima – u 20ml bademovog ulja ( hladno cedjenog nerafinisnaog ) stavite 5 kapi eteričnog ulja mandarine i kružnim pokretima nežno masirajte stomak svako veče nakon tuširanja. Ulje ostavite preko noći na svojoj koži.

Komprese od hidrolata smilja – na manju gazu sipajte hidroat čudotvornog smilja, i stavite na stomak. Ostavite 20 minuta na stomaku ( ponoviti ujutru i uveče narednih mesec dana ).

Hidrolat nane i semena šargarepe – redovnom upotrebom hidrolata ubrzavamo metaboizam i svakodnevno detoksirano organizam na negresivan način. Hidrolati se piju u kombinaciji sa vodom ( oprez prilikom odabira hidrolata za per os primenu ). Više o hidroatima možete pročitati ovde

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.