Najstarija zdrava poslastica – sušeno dehidrirano voće

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Sušene – dehidrirane namirnice su sve skuplje na našem tržištu, na našoj trpezi se najčešće nalaze za vreme posta. Postoji veliki broj načina konzervacija hrane – od zamrzavanja, mariniranja, kiseljenje, soljenje..ali se i dalje najzdravijom metodom smatra sušenje.

Osim sušenog voća, sve zastupljeniji na tržištu su i zdravi čipsevi od sušenog povrća ( brokoli, šargarepa, karfiol, celer, paradajz, tikvice, batat..), od voća su zastupljenije šljive, kajsije, smokve, borovnice, groždje, jabuke, kruške, jagode..). Ukoliko niste do sada probali, prava egzotika ukusa su i sušene pečurke i začinska bilja.

Kada želimo da sušimo voće ili povrće na otvorenom, potrebna su 3-4 sunčana dana sa temperaturom iznad 30 stepeni i niska vlažnost vazduha. Sušenje u rerni odvija se na temperaturi od 40-70 stepeni ( prpeoruka je i strujanje vazduha – ventilator ). Ukoliko sušite u aparatu za sušenje ( dehidrator ), poredjate voće ili povrće na police ( predhodno oprati ) i podesite vreme sušenja. Osušeno voće ukoliko ga držite u frižideru može da stoji i do 6-8 meseci.

ZDRAVA UŽINA 1

Kolutovi osušene jabuke

1 kafena kašika bademovog putera

Topljena crna čokolada bez šećera

Malo cimeta ( može i dodatak mlevene crvene čili paprike ).

SUŠENI PARADAJZ – Dodatak jelima, pastama, salatama

Kolutove paradajza poredjati na pek papir, preliti sa 2 supene kašike maslinovog ulja, dodati malo krupne soli, kurkumu, bosiljak, ruzmarin ( pomešajte sve zajedno ) i peći na 60 stepeni oko 4h-5h ( zavisi od rerne ). Pripremite staklenu teglu ( predhodno sterilisati ) i staviti sušeni paradajz, 3 čena belog luka i preliti sa maslinovim uljem ( staviti po želji i grančicu ruzmarina ). Teglicu držati u frižideru 10 dana, i spremno je za konzumiranje. U frižideru može da stoji i do 5 meseci! Sjajan dodatak za paste, kao dresing za salate ili u kombinaciji sa mesom i ribom!

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.