Kako da počneš sa promenama i stekneš zdrave navike?

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Koliko ste puta obećali sebi da od danas počinjete novi list, izbacujete sve nezdrave slatkiše i grickalice iz kuće? Idete u kupovinu i trošite ogromne količine novca nesumično kupujući sve zdrave proizvode, samo jer ste besni na sebe i na svoj slab karakter.

Počinje novi dan, doručkujete zdrav doručak, dolazite na posao i odolevate svemu u čemu uživaju vaše kolege, čujete grickanja, nude vas čokoladama, pijete drugu, petu kafu, izbagavate druženja, gledate na sat kada je vreme za ručak. Otvorite svoju kutiju sa obrokom koji ste sinoć napravili i pojedete sa nestrpljenjem i budete ponosni na sebe.

U večernjim časovima dolazite umorni kući, oblačite svoju udobnu trenerku i osećate se sigurno. Još jedan radni dan gotov i ČIME BIH SADA MOGAO DA SE NAGRADIM? Otvarate frižider i razočarano gledate police koje ste napunili samo zdravim namirnicama. Krećete nekontrolisano da tragate za nekim zaboravljenim slatkišima u policama. Hmm pronalazite jednu čokoladu koju ste uvek izbegavali, jer vam nije bila primamljiva, ali sada nema biranja. Puštate omiljenu seriju, jedete red čokolade, pa pola, pa 100g. Vidite prazan papir, pa počinjete da se kajete. Jedenje, pa kajanje. Faza da tešite sebe da je sutra novi dan i da ta čokolada i nije mnogo kalorična.

Da li vam ovaj scenario zvuči poznato? Kako da napravite prve korake?

1.Prvi korak je ČVRSTA ODLUKA I JASAN CILJ. Dokle god ne odlučite da želite da menjate navike, niste spremni i gubite vreme. Ne treba da se osudjujete, samo još uvek niste zreli i spremni za velike promene. Napišite na papiru pet jasnih ciljeva ka kojima težite i krenite od najlakšeg. Na primer: moj prvi cilj je da jedem nezdrave slatkiše 2x nedeljno umesto svaki dan, želim da pripremam obroke svaki drugi dan i nosim na posao, potrudiću se da izlazim jednu stanicu ranije i pešačim do kuće 2000 koraka svaki dan, ujutru ću popiti šolju čaja
umesto kafe, dok sam na poslu imam obavezu da popijem 1l vode…Krenite od malih promena, jer su one dobar temelj za dolazak do većih i konačnih odluka.

2.Drugi korak je da PRONADJETE MOTIVACIJU. To može biti vaša stara slika kada ste bili zadovoljni svojim telom, gde ste nasmejani i srećni. Zalepite fotografiju na frižider i svaki put kada je pogledate pohvalite sebe. Pronadjite primere iz svoje okoline koji su zadovoljni sobom, koji uživaju u zdravim navikama, redovno treniraju, pozitivno razmišljaju…

3.Treći korak je da OSVESTITE SVOJ PROBLEM. Često razloge nalazimo u drugima i krivimo ih za naše loše izbore ( na primer: moj partner je naručio pizzu, zašto to radi kada zna da ne jedem testo, koliko nema razumevanja i osećaja..). Ukoliko ne možete da odolite na početku, zamolite partnera da naruči pizzu kada vi niste kod kuće ili napravite kompromis da za vas naruči zdraviji obrok i opet uživate zajedno u obroku bez osudjivanja.

4.Četvrti korak je da VODITE EVIDENCIJU/DNEVNIK ZDRAVIH NAVIKA iz dana u dan. Možda će vam ovo na početku biti dosadno, ali je izuzetno značajno da osvestite i zapišete koje stvari radite dobro, a koje stvari pogrešno. Za početak pišite sve što konzumirate od hrane i pića u toku dana ( svaki dan ), napišite satnice kada konzumirate obroke, kako spavate, kakva je energetska iskoristljivost u toku dana, fizička aktivnost, nivo stresa, sreće, zadovoljstva, samopouzdanja…

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.