Melatonin

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Melatonin je hormon koji stvara epifiza ( žlezda u sredini mozga ), predstavlja regulator bioritma i njegovo samo izlučivanje zavisi od smene dana i noći. Noć je ključna za lučenje melatonina, a podsticaj lučenja dobija boravkom preko dana na Suncu ( ili prirodnom svetlu ). Da pojednostavimo – MOZAK MORA DA DOBIJE INFORMACIJU DA JE DAN ZAVRŠEN I POČINJE NOĆ KAKO BI SE STVORIO OVAJ HORMON. Zbog čega je on tako bitan?


Klinička istraživanja su pokazala da je melatonin jedan od najjačeg antioksidansa u telu, noću uklanja slobodne radikale i sprečava oštećenja na ćelijskom nivou. Zato kvalitetan san igra ključnu ulogu. Kada nemamo dovoljno sna ( idelano je 8h ) doazi do blokiranja sinteze melatonina ( posledice su vidljive na našem telu, počevši od pojave hipertenzije, starenja kože, IR, dijabetesa tipa 2, gojaznosti, neplodnost, anksioznost, depresija, hronične migrene, malaksalost, nervoze..)


Japanske studije iz 2013. Godine pokazale su da su žene koje su dobijale melatonin posle postupka vantelesne oplodnje imale 50% više šanse za ostvarivanje trudnoće!


Na melatonin utiče i hormon stresa kortizol. Visok kortizol u večernjim časovima dovodi do smanjenog izlučivanja melatonina u noćnim časovima i pravi odlično tlo za razvoj različitih bolesti.


Melatonin možemo da nadokandimo kroz suplemente ( najbolje je koristiti 2-3h pre odlaska u krevet ) da bi proces počeo pre samog spavanja. Spavanjem regenerišemo telo! Istraživanja su pokazala da posle četrdesete godine proizvodimo 50% manje ovog hormona ( na manjak proizvodnje utiču i odredjeni medikamenti, kofein, alkohol, pušenje, neadekvatna ishrana ).


Nedostatak melatonina možete prepoznati po hroničnom umoru, grčenju mišića nogu, boovi u abdomenu sa grčevima, znakovi preranog starenja, pojava hiperpigmentacijskih fleka, razdražljivost, plitak san bez snova. Ukoliko imate nedostatak melatonina potrudite se da više boravite na dnevnom svetlu, a noću zamračite prostor u kojem spavate. Od izuzetnog značaja je naučiti telo da zaspi pre ponoći, uključiti vežbe disanja, joge, konzumiranje hrane koje sadrži triptofan – riba, ćuretina, semenke sirove golice, pistać, pirinač, ječam, kukuruz, banana, višnja, orah, paprika.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.