Kuvanje za jednu osobu – SEBE

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Priprema vlastitih obroka može vam pomoći da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje. Evo kako da kuvate ukusnu, hranljivu hranu za jednu osobu.

Zašto kuvati za sebe?

Danas nas sve više živi samo, bilo izborom bilo okolnostima. Kao slobodnoj osobi pronalaženje motivacije da sami kuvate može biti teško, posebno nakon dugog radnog dana. Smišljanje ideja za obroke i pronalaženje recepata za jednu osobu može izgledati kao dosadan posao, čak i ako znate da kuvate i ako vam je na raspolaganju kompletna kuhinja. Stavljanje smrznute večere u mikrotalasnu pećnicu može se činiti mnogo lakšom opcijom. Ali redovno jedenje praktične hrane može imati uticaj na vaše fizičko i mentalno zdravlje, kao i na izgled. Večere brze hrane i TV-a imaju malo hranljivih sastojaka, a sadrže nezdrave masti, šećer, natrijum i kalorije. Često, za manje novca i samo za malo više vremena, sami možete stvoriti zdravije obroke sa boljim ukusom.

Ključ kuvanja za jednog je savladavanje nekoliko osnovnih veština, skladištenje osnovnih sastojaka i kreativnost u pravljenju obroka koji odgovaraju vama. Čak i ako živite u domu, momačkom stanu ili drugom smeštaju bez potpuno opremljene kuhinje, možete naučiti da kuvate brza i jeftina jela koja ne samo da imaju odličan ukus, već i podižu energiju, stabilizuju raspoloženje i održavaju vas zdravim.

Prednosti kuvanja za jednog

Jedan od najlakših načina za poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja je pripremanje više organizovanih obroka kod kuće. Kuvanje za sebe daje vam veću kontrolu nad sastojcima u obrocima, omogućavajući vam da smanjite dodatke i kalorije koji se često unose kroz hranu.


Promena načina ishrane vam može pomoći da smanjite rizik od bolesti, pojačate energiju, izoštrite um, izgubite na TM i poboljšate način upravljanja stresom, anksioznošću i depresijom.

KOJE SU PREDNOSTI SAMOSTALNOG KUVANJA?

Možete jesti šta god želite, kad god želite.

Sjajna stvar u kuvanju za jednog je što ne mora da se svidi nikome, osim Tebi. Kuvajte koristeći sastojke u kojima uživate!

Obroci se mogu brže kuvati.

Kuvanje pojedinačnog obroka često je brže i jednostavnije.

Manje čišćenja.

Ne morate da udovoljavate tuđem ukusu, tako da hrana neće ostati nepojedena. A kada kuvate obrok iz jednog lonca, na primer, možete ga jesti direktno iz lonca, smanjujući čišćenje posle.

Može vam uštedeti novac.

Kuvanje kod kuće obično košta manje od jedenja hrane za poneti ili iz restorana.

Osnažuje um i telo.

Preuzimanje odgovornosti za vašu ishranu i trošenje vremena na brigu o sebi mogu poboljšati vaše raspoloženje i samopoštovanje, kao i vaše celokupno zdravlje.

Kuvanje za jednog ne mora da znači da jedete sami – pozovite prijatelje koji su sami da vam se pridruže u pripremi hrane i jedite zajedno.

Kako započeti

Kuvanje za jednog takođe ne mora da uključuje ogromno ulaganje vremena. Na primer, zelena salata pomešana sa tunjevinom u konzervi i kuvanim kukuruzom, čini zdrav, uravnotežen obrok koji je gotov za nekoliko minuta

Opremite se namirnicama. Ako imate svoje ormariće sa malim brojem osnovnih sastojaka, uvek ćete moći brzo i lako pripremiti zdrav obrok. Tu spadaju proizvodi poput konzerviranog paradajza, pasulja i tunjevine, smrznutog voća i povrća, sušenog bilja i začina, orašastih plodova, ulja, sirćeta, testenina,kinoe, pirinča i brašna.

Potražite prečice. Kupovinom unapred seckanog i opranog povrća i salata možete uštedeti vreme na pripremi i čišćenju obroka.

Kuvati jednom, jesti više puta. Svakako, možete uzeti porodični recept i sve podeliti sa četiri ili šest da biste napravili obrok za jednu osobu. Ili možete da kuvate veće obroke i zamrznete ostatke u pojedinačnim porcijama da biste jeli drugi put.

Pripremite obroke bez kuvanja. Priprema vlastitih obroka ne mora uvek da podrazumeva bilo kakvo kuvanje. Osim što jedete sirovo povrće i salate, probajte i nekuvanu probiotičku hranu – onu koja sadrži „dobre“ bakterije, poput kefira, kiselog mleka, mekog sira ili kiselog kupusa…

Kuvajte svoj glavni protein jednom nedeljno. Na primer, pečenjem piletine za vikend ili sporim kuvanjem ćurećih prsa, ostatke mesa možete da koristite za brzo stvaranje različitih jela tokom nedelje. Dodajte meso u supu ili salatu, narežite ga na sendviče, koristite u tortilji, ili kombinujte sa povrćem i dodajte testenini ili pirinču.

Ponovo pronađite ostatke. Ako drugi put ne želite da jedete isti obrok, ostaci hrane mogu biti odlična osnova za kreiranje sledećeg obroka. Na primer, ostatke piletine, pirinča i povrća zamotajte u tortilju, a zatim dodajte malo sira – i imaćete sasvim novi obrok.

Kuvanje bez prave kuhinje

Ako živite u domu, momačkom stanu ili na drugom mestu bez pune kuhinje, kuvanje za sebe može biti izazov – ali to sigurno nije nemoguće. Čak i ako imate pristup potpuno opremljenoj kuhinji, uređaji koji štede prostor poput “sporog kuvanja” ili tostera mogu biti brzi i jednostavni za upotrebu, posebno ako ste kuvar početnik.

Priprema obroka bez frižidera

Ako nemate frižider, kupujte hranu u pojedinačnim porcijama ili malim pakovanjima. Iako ovo može biti skuplje, verovatno ćete imati manje otpada zbog kvarenja, pa na kraju može biti isplativije. Kupujte samo ono što ste u stanju da pripremite i pojedete pre nego što se hrana pokvari.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.