5 najboljih antialergijskih namirnica

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Najčešći alergeni sa kojima se danas susrećemo su polen, grinje, spore plesni, epiderm kućnih ljubimaca, razna hrana, ubodi insekata i odredjeni medikamenti.

Alergijska reakcija može zahvatiti nos, pluća, grlo, sinuse, uši, sluznicu želuca ili kožu. Može izazvati razne simptome, kao što su curenje iz nosa, kijanje, svrab, suzenje očiju, crvene oči, dermalne promene, koža koja se ljušti i osipa, kratak dah, otok ili astma. Ovi simptomi mogu varirati od manjih do ozbiljnih i uglavnom zavise od alergena.

Ovo su najbolje namirnice protiv alergija:

1.Jabuka dnevno može održati vaš imuni sistem zdravim i može sprečiti alergije. Jabuke su pune flavonoida za koji se zna da efikasno štiti od alergijskih reakcija. Uživajte u jabuci dnevno, ali obavezno jedite organski uzgojene jabuke. Jabuke možete jesti kao zdravu užinu, narezati ih na ovsene pahuljice ili ih ubaciti u voćnu salatu. U kombinaciji sa drugim voćem. Za decu možete napraviti sok od jabuke ili pire.

2.Kurkuma je moćno oružje za sprečavanje alergija. Sadrži aktivni sastojak kurkumin, snažan antioksidans i antiinflamatorno jedinjenje koje pomaže u borbi protiv alergija. Pomešajte 1 kašičicu kurkume u prahu u čaši biljnog mleka i pijte jednom dnevno. Takođe možete korisriti kurkumu u kuvanju kao začin.

3.Beli luk je još jedna antialergijska superhrana koju morate uključiti u svoju ishranu. Njegova sposobnost da inhibira aktivnost određenih enzima koji stvaraju upalna jedinjenja u telu može pomoći u sprečavanju alergijskih reakcija. Jedite jedan do dva zgnječena sirova čena belog luka dnevno za borbu protiv alergija. 

4.Zeleni čaj takođe ima antioksidativna, antiinflamatorna i antihistaminska svojstva. Pijte 2 šolje zelenog čaja dnevno. Da bi čaj bio efikasniji, dodajte mu malo meda i limuna. Zeleni čaj kao i crni može da zameni i šoljicu kafe zbog prisustva kofeina.

5.Prepun antiinflamatornih i antioksidativnih svojstava, đumbir je još jedna moćna hrana protiv alergija. Deluje bolje od antihistaminskih lekova u zaustavljanju upale. Osim toga, može inhibirati kontrakciju disajnih puteva i stimulisati lučenje sluzi, što pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma astme. Preporuka je da pijete 2 šolje čaja dnevno. Može se kombinovati sa limunom ili cimetom.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.