4 jednostavnih ideja za večeru za zdravu ishranu

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Možda mislite da je priprema zdravih, ukusnih večera kod kuće složen proces, ali ja sam tu da vam kažem da to ne mora biti.


Evo 4 jednostavnih recepata za večeru koji vam mogu pomoći da brzo stavite zdrav obrok na sto.


1.Punjeni slatki krompir
Slatki krompir je pun hranljivih sastojaka poput beta karotena, vitamina C, kalijuma i vlakana. Osim toga, ukusni su i dobro se slažu sa bilo čim. To ih čini savršenom bazom na kojoj se može napraviti zasitni obrok. Ispeče se ceo slatki krompir, pa ga punite sastojcima poput dinstanog povrća, pasulja, piletine i sira.


2. Grain bowls
Često spremam ovu večeru kada sam željna ukusnog, ali lakog obroka za pripremu. Za grain bowls možete koristiti bilo koje zrno koje želite, heljdu, kinou, proso, ječam…Žitarice pružaju važan izvor vlakana i drugih hranljivih materija poput magnezijuma.Da biste pripremili grain bowls, poslužite kuvano žito sa kuvanim ili sirovim povrćem i izvorom proteina poput piletine, pečenih ili tvrdo kuvanih jaja, škampi na žaru ili lososa. Zatim ga prelijte sa malo maslinovog ulja i limunovog soka.


3. Salata za večeru
Velika, zasitna salata jedna je od mojih večera, posebno kada nemam puno vremena za pripremu obrok. Problem većine salata je u tome što nisu dobro sastavljene, pa ćete opet postati gladni samo malo nakon završetka obroka. Ključ za pravljenje obilne salate za večeru je da uključite dosta proteina, zdravih masti i vlakana. Počnite sa bazom vašeg omiljenog zelenila, poput spanaća, mešanog zelenila ili rukole. Dodajte još nekoliko povrća, kao što su paprika, krastavci, šargarepa, brokoli ili crveni luk, u zelenilo kako biste povećali sadržaj vlakana. Zatim izaberite izvor proteina poput piletine na žaru, tunjevine, lososa ili tvrdo kuvanih jaja. Dodavanje izvora ugljenih hidrata bogatih vlaknima, poput pasulja ili pečenog slatkog krompira, povećaće faktor punoće još više. Popunite svoju kreaciju pečenim suncokretovim ili semenkama bundeve za hrskavu teksturu, pa je prelijte zdravim prelivom poput maslinovog ulja i balzamikovog sirćeta.


4. Burgeri
Burgeri su odličan izbor za porodice jer su jednostavni za pripremu i zasigurno će ugoditi čak i najizbirljivijim ukusima. Iako su goveđi hamburgeri popularan izbor, hamburgere možete napraviti od gotovo svakog izvora proteina, uključujući mlevenu piletinu, tunjevinu i sočivo, leblebije, pasulj. Burger možete poslužiti uz salatu i krompiriće od batata ili kelarsbr – u omotu od zelene salate.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.