3 božićna eterična ulja

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Atmosfera za vreme praznika dok se porodično okupljamo, uživamo zajedno uz ukusnu hranu, smejemo se uz šolju čaja ili čašu crvenog vina sa muskatnim oraščićem i pomorandžom, poneki keksić sa suvim voćem koji će da zamiriši celu kuću, čekamo da nestrpljivo otvorimo poklone! ! Takvu atmosferu možete da „začinite“ sa eteričnim uljima. U zavisnosti od potreba i namene koju želimo da postignemo sa odredjenim mirisom i kompozicijom, ovo su 5 eteričnih ulja koja treba da imate za vreme praznika!

SLATKA POMORANDŽA – ovo eterično ulje ima široku primenu, sadrži anti-inflamatorno dejstvo, smanjuje bol, poboljšava cirkulaciju i jača imunitet! Zašto je idealni odabir za vreme praznika? Zato što podiže raspoloženje, istraživanja su pokazala da ima dejstvo da ujutru podigne raspoloženje, dok uveče umiruje nervni sistem.


KOMBINACIJA SA DRUGIM ETERIČNIM ULJIMA: list cimeta, bosiljak, ruzmarin, grejp, zimzelen, crni biber.


CIMET KORA – jedan od omiljenih zimskih začina, ulje koje „greje“ i podiže energiju. Miris cimeta lista se značajno razlikuje od mirisa cimet – kore. Ima odlično antivirusno i antibakterijsko delovanke, pa je odlično da ga koristimo tokom cele zime. Osim što ima veliku primenu u kulinarstvu, ovaj miris nas uvek podseća na ljubav, praznike i bliskost.


KOMBINACIJA SA DRUGIM ETERIČNIM ULJIMA: mandarina, zvezdasti anis, grejp, bergamot, citronela.


BOR – Da li znate da možete na jelku da nakapate na malo parče sundjera ovo eterično ulje i stavite medju grane svoje jelke? Dobićete miris kao da imate sveže drvo bora u svojoj sobi. Osim što odlično deluje na disajne puteve, jača imunitet i utiče na kašalj.

KOMBINACIJA SA DRUGIM ETERIČNIM ULJIMA: kedar, lovor, slatka pomorandža, jela, čempres, muskatni oraščić.


Ukoliko pravite poklone, pre nego što ih zapakujete, nakapajte u kutiju 1 kap eteričnog ulja bora i 1 kap eteričnog ulja slatke pomorandže. 


Ako pravite kuvano vino za svoje ukućane, u 1 kafenu kašiku meda dodajte 2 kapi eteričnog ulja mandarine i dodajte na kraju u već skuvano vino.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.