Tvoj kratak vodič kroz vrste i primenu bezglutenskih brašna

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Bezglutenska brašna, poput kukuruznog, heljdinog, amarantovog, prosenog i pirinčanog, u većini slučajeva mešaju se sa različitim vrstama skroba, kako bi se kasnije testo lepo sjedinilo i zgusnulo.


Vrste skroba koji se koriste obično su krompirov i kukuruzni, ali za još zdraviju verziju bezglutenskog brašna umesto skroba mogu se dodavati lanene ili mlevene chia semenke.

 Kukuruzno brašno

Ova vrsta brašna izuzetno je pristupačna u Srbiji i u upotrebi još od davnina.


U većini slučajeva koristi se za pripremu hleba ili proje, ali obično u mešavini sa bar još jednom vrstom brašna.


Pored toga, kukuruzno brašno poznato je po pripremi kačamaka u našim krajevima.

Amarantovo brašno

Kao i kukuruzno, amarantovo brašno koristi se u kombinaciji sa drugim vrstama, ali u manjem procentu – što zbog cene, što zbog svog sastava.


Ukoliko bi se amarantovo brašno koristilo bez drugog u pripremi raznih vrsta testa, ono bi postalo gumenastvo i tvrdo.


Međutim, predstavlja odličan izvor proteina, magnezijuma i kalcijuma.

Proseno brašno

Ono se obično koristi za pravljenje hleba ili testa za picu, ali uz obavezan dodatak lana ili chie, kako bi se dodatno povećala njegova hranljiva vrednost.

Proseno brašno ima fin, slatkast ukus.

Heljdino brašno

Baš kao i prethodne vrste, heljdino brašno takođe zahteva kombinovanje sa drugim vrstama – pšeničnim ili prosenim brašnom, radi neutralizovanja ukusa.

Kako ova vrsta ima nešto jaču aromu, često se koristi u pripremi zdravih palačinki.

Pirinčano brašno

S obzirom da je puno vitamina, može učestvovati u pripremi raznih recepata, a za razliku od prethodnih – ne zahteva kombinovanje sa drugim vrstama brašna.


Od pirinčanog brašna mogu se praviti pite, kolači, hleb, palačinke, mafini, keks, pogače i slično. Takođe, može se dodavati u kaše ili čorbe.


Ono što izdvaja pirinčano od drugih vrsti jeste da se ne može mešati sa kvascem, kao i da tokom pripreme zahteva upotrebu veće količine jaja od pšeničnog brašna, a usled upijanja veće količine vlage.


A koje vi bezglutensko brašno najviše koristite?

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.