Sedam namirnica i pića koje treba izbegavati kod artritisa

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Artritis je uobičajeno zdravstveno stanje koje uključuje hroničnu upalu u zglobovima. U zavisnosti od vrste izaziva bol i oštećenje zglobova, kostiju i drugih delova tela.

Istraživanja pokazuju da dijetetske intervencije, kao što je eliminisanje određene hrane i pića, mogu smanjiti težinu simptoma kod ljudi sa artritisom, kao i poboljšati njihov ukupni kvalitet života.

 Narednih 7 namirnica i pića treba izbegavati:

1. Dodati šećeri

Trebalo bi da ograničite unos šećera bez obzira na sve, ali posebno ako imate artritis. Dodati šećeri se nalaze u slatkišima, sokovima, sladoledu i brojnim drugim namirnicama, uključujući manje očigledne artikle kao što je sos za roštilj.

2. Prerađeno i crveno meso

Neka istraživanja povezuju crveno i prerađeno meso sa upalom, što može povećati simptome artritisa.

Na primer, ishrana bogata prerađenim i crvenim mesom pokazuje visok nivo inflamatornih markera kao što su interleukin-6 (IL-6), C-reaktivni protein (CRP) i homocistein.

Nasuprot tome, pokazalo se da biljne dijete koje isključuju crveno meso poboljšavaju simptome artritisa.

3. Hrana koja sadrži gluten

Gluten je grupa proteina u pšenici, ječmu i raži. Neka istraživanja to povezuju sa povećanom upalom i sugerišu da ishrana bez glutena može olakšati simptome artritisa.

4. Visoko obrađena hrana

Visoko obrađeni proizvodi kao što su brza hrana i pekarski proizvodi obično su bogati rafinisanim žitaricama, dodatkom šećera, konzervansima i drugim potencijalno zapaljivim sastojcima, što sve može pogoršati simptome artritisa.

Istraživanja sugerišu da zapadnjačka ishrana bogata teško obrađenom hranom može povećati rizik od RA doprinoseći upali i faktorima rizika kao što je gojaznost.

5. Alkohol

Pošto alkohol može pogoršati simptome artritisa, svako ko ima inflamatorni artritis treba da ga ograniči ili izbegava.

6. Određena biljna ulja

Ishrana bogata omega-6 mastima i malo omega-3 masti može pogoršati simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Smanjenje unosa hrane bogate omega-6 mastima, kao što su biljna ulja, dok povećanje unosa hrane bogate omega-3 kao što je masna riba može poboljšati simptome artritisa.

7. Hrana bogata solima

Smanjivanje soli može biti dobar izbor za ljude sa artritisom. Namirnice sa visokim sadržajem soli uključuju konzervisanu supu, picu, određene sireve, prerađeno meso i brojne druge prerađene artikle.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.