U zdravoj ishrani može da uživa cela vaša porodica

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Da li pokušavate da se hranite zdravije, ali imate poteškoća da uključite celu porodicu? Ako je odgovor da, niste sami.

Od stresa i užurbanog radnog rasporeda do budžetskih ograničenja i ograničene dostupnosti hrane, mnoge prepreke mogu stati na put zdravijim navikama.

Osim toga, članovi porodice se možda ne slažu uvek oko toga šta da jedu.

Iako se može osećati neodoljivo, uz mešavinu pažljivog planiranja i spremnosti da budete fleksibilni, moguće je dovesti svoju porodicu na istu stranu sa zdravijim navikama.

Evo nekoliko realističnih saveta za zdraviju ishranu u porodici.

1. Pustite savršenstvo

Uprkos tome u šta verujete na društvenim mrežama, ne postoji savršen način da se zdravije hranite.

To znači da vaši obroci ne moraju biti skupi, komplikovani, dugotrajni ili savršeni.

Umesto toga, važno je biti realan i učiniti sve što možete da pomognete svojoj porodici da donese zdrav izbor.

Osim toga, ako se oslobodite pritiska da imate savršenu ishranu, veća je verovatnoća da ćete pronaći zdraviji način ishrane koji odgovara vašoj porodici.

2. Izbegavajte označavanje hrane kao zabranjene

Iako su neki sastojci svakako hranljiviji od drugih, važno je negovati zdrav odnos sa hranom izbegavanjem reči kao što su „loše“ ili „nedozvoljene“.

Osim toga, previše restriktivan stav može stvoriti stres i napetost oko obroka.

3. Učinite zdravu ishranu za zdravlje, a ne za težinu

Ne samo da su dijete neprikladne za decu, već i razgovor o telesnoj težini pred decom može dovesti do poremećenih misli i ponašanja oko jela.

Umesto da govorite o sadržaju kalorija ili masti u hrani, fokusirajte se na njene prednosti, kao što su njen ukus ili hranljive materije koje pruža.

Slično tome, posvetite se razgovoru sa svojom decom o tome da volite svoje telo i da se prema njemu ponašate ljubazno. Na kraju krajeva, slušanje pozitivnog govora roditelja može pomoći u izgradnji i održavanju zdrave slike o telu i samopoštovanja kod dece.

4. Neka planiranje obroka bude jednostavno

Planiranje obroka je odlična strategija za uštedu vremena, jer morate da idete u kupovinu samo jednom ili dva puta tokom nedelje. Međutim, odlučivanje o tome koje recepte ćete napraviti može biti teško.

Iako postoji vreme i mesto za isprobavanje fantastičnog novog recepta koji ste pronašli na Pinterestu, najbolje je da se držite jednostavnih ideja za obrok tokom nedelje.

Još jedan savet je da planiranje obroka učinite zajedničkim procesom tako što ćete držati list papira ili dasku za suvo brisanje u kuhinji kako biste kreirali listu ideja za obroke kojima cela porodica može da doprinese.

Umorni ste od pravljenja istih obroka svake nedelje? Ponovo posetite stare kuvarske knjige koje možda skupljaju prašinu u podrumu ili tavanu i obeležite recepte koje ste zainteresovani da pravite kao porodica.

5. Jedite zajedno

Zajedničko jedenje kao porodica – bez ometanja – ima brojne prednosti, uključujući podsticanje zdravije navike u ishrani, promovisanje vezivanja i pomaganje socijalnog i emocionalnog razvoja.

Štaviše, studije pokazuju da deca iz porodica koje jedu zajedno obično jedu manje brze hrane i više voća i povrća.

Postoje prednosti i za odrasle. Jedno istraživanje je pokazalo da roditelji koji učestvuju u porodičnim večerama imaju viši nivo samopoštovanja i niže stope depresije i stresa.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.