Kako da se hranimo zdravo kada naš partner to ne želi?

Picture of Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Koliko često se dešava da dodjete kod kuće i vaš partner vas dočeka sa toplom pizzom koju je upravo naručio za večeru? Već ste duhom u Italiji, mirisom ste već zaboravili da je danas “ONAJ PONEDELJAK” kada ste počeli sa dijetom. Kako odoleti svakodnevnim izazovima i oprostiti Univerzumu što je dozvolio da se žene lakše ugoje nego muškarci? Prvi korak je čvrsto odlučiti da ostanete istrajne u svojoj želji i da želite promenu ishrane, prvenstveno zbog SEBE.


Prve nesuglasice sa partnerom počinju već od nabavke, kada se maksimalno trudite da kupite zdrave namirnice, da slatkiše zamenite voćem, grickalice orašastim plodovima, da svakodnevno pripremate zdrave obroke koje on vešto izbegava. Pokušavate da napravite kompromise, objašnjavate prednosti izbalansirane ishrane, koliko je bitno da ste zajedno u tome, ali bez velikog uspeha. Hrana predstavlja posebnu povezanost izmedju partnera, uz nju se opuštate, zajedno zabavljate dok je pripremate, kreirate nove ukuse, upoznajete jedno drugo kroz esencije ukusa. Kako bismo izbegli potencijalne konflikte i nerazumevanje, pokušajte da primenite sledeće korake:


1.POŠTOVANJE ODLUKA I POSTAVLJANJE LIČNIH GRANICA
Svako od nas ima pravo ličnog izbora kako će da se hrani, koliko će da vežba, koju hranu voli ili ne voli…Sa partnerima se toliko povežemo i imamo očekivanja koje su više lična percepcija naših želja i ciljeva, a ne i njegovih. Napravite granicu sebi do koje smete da idete, a da ne povredite njegove izbor, a ne razočarate svoja očekivanja. Ono što je dobro za nas, ne znači da je podjednako dobro i za njega. Naučite da poštujete njegove odluke, ne vršite pritisak.


2.RESTORANSKI KOMPROMIS
Sa partnerom često odlazimo u restorane i naručujemo hranu, dogovorite se da uvek birate mesta gde imate opciju i zdravog i nezdravog obroka. Bez osudjivanja, svako jede ono što želi.


3.BRIGA O SEBI
Uvek je sve lakše u dvoje, pogotovo kada ne morate da pripremate dva različita obroka. Pokušajte da jednu namirnicu napravite na dva različita načina. Na primer: Vi pripremite za sebe omlet sa povrćem, a za njega takodje omlet, ali sa dodatkom hleba ili slanine ( jer znamo koliko će ih to usrećiti ). Oni će se osećati posebno, jer ste se potrudili oko njih posebno, a sebi olakšate pripremu i nastavljate da jedete po svojim principima. Upravo ovakvim balansiranjem dobijate sklad unutrašnjeg zadovoljstva, a i sitosti.


4.ODLAZAK ZAJEDNO U KUPOVINU
Ovo može da bude vrlo zabavno! Dogovorite se da svako odabere po jednu zdravu namirnicu koju će da jede te nedelje i napravite takmičenje u kuvanju. Predložite nagradu i započnite kulinarsku avanturu. Ovo je jedan od načina da se dodatno zbližite sa partnerom, skuvate nešto u ćemu ćete zajedno uživati i dozvolite da vas hrana poveže. Ne zaboravite na čokoladni dezert na kraju kao nagradu! 🙂


5.RAZGOVARAJTE O SVOJIM ŽELJAMA
Često podrazumevamo da naš partner mora da zna šta mi želimo, iako nikada o tome nismo pričali. Razgovarajte neobavezno o tome koliko vas zdrava hrana čini srećnom i vitalnom, koliko vam pruža više energije za neke dodatne aktivnosti koje možete da radite zajedno, pokažite mu osobu koja vas inspiriše, fotografišite jelo koje biste želeli da probate, preložite mu zajedničke šetnje, aktivne vikend odmore na planini..


6.MIRIS LJUBAVI
Da li znate da u aromaterapiji postoje esencijalna ulja koja podstiču svojim mirisom želju za promenom, bude samopouzdanje, utiču na smanjenje apetita, dovode telo u balans i harmoniju sa hranom. Poslužite se malim mirisnim trikom! Nakapajte na pamučnu maramicu 3 kapi eteričnog ulja vanile i 2 kapi eteričnog ulja mandarine i poklonite partneru ovu mešavinu mirisa i zamolite da ga nekoliko puta u toku dana duboko udahne 3-5 puta. Možda vas iznenadi uskoro svojim novim stavom i spoznajom!

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.