4 popularna biljna proteina

Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Proteini su osnovni i najvažniji sastojci ćelije, oni nam daju snagu i pravilno funkcionisanje organizma. Kada čitate o proteinima uvek se najviše spominju proteini animalnog porekla, a biljni su bez razloga uvek izostavljeni. Gde se kriju vredni biljni proteini?

– PROTEIN KONOPLJE – Protein možemo da smatramo kompletnim kada sadrži sve aminokiseline u odredjenim količinima. Ovaj protein je baš zbog toga odličan – sadrži svaku od 21 poznatu aminokiselinu + 8 esencijalnih masnih kiselina! Konopljine semenke bogate su proteinima, zdravim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i kalcijumom..Odličan je za sportiste kao dodatak u smuti nakon treninga, lepo se kombinuje I u pecivima, kašama, u kombinaciji sa kefirom I kiselim mlekom, sa različitim vrstama brašna, poslasticama.

– PROTEIN CHIA SEMENKI – bogat polinezasićenim masnim kiselinama, najviše Omega 3 masnom kiselinom. Chia protein se lako vari, sadrži minerale i vitamine, dobar je kod pravljenja peciva jer daje gelastu strukturu I vlažnost, lako se vari, hidrira organizam, ubrzava rad metabolizma, podstiče gubitak TM. Ukusan je u kašama i zdravim poslasticama ( puding, kaše, keksići ).

– KOKOSOV PROTEIN – medju omiljenim proteinima koji vas svojim ukusom I mirisom podseti na more! Kokos je bogat proteinima, dijetnim vlaknima, zdravim masnim kiselinama, podiže nivo energije, ubrzava metabolizam, odličan je u kombinaciji sa mlevenim lanom I kefirom kod hroničnih opstipacija.

– PROTEIN OD GRAŠKA – super hrana za sve vegeterijance, sadrži nizak GI I zbog toga je veoma cenjen I za gubitak TM, odličan je izvor protein, dobar izvor energije, bogat je aminokiselinama i posebno se preporučuje za sportiste. Lako se vari, pa je odličan izbor za užinu pre treninga. Utiče na smanjeni apetit I daje duži osećaj sitosti.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.