Zdrava ishrana na poslu

Zvezdana Ljubenković

Zvezdana Ljubenković

Spec. Nutricionizma-dijetetike/kvantni terapeut

Radni dan nam traje od 10-12h, da li smo svesni koliko ishrana utiče na našu efikasnost, koncentraciju i dobro raspoloženje? Moderan način života donosi nam izazove da imamo sve manje vremena za sebe, a posao je sve obimniji. Provodimo sate i sate u sedećem položaju za računarom, gubimo koncetraciju i posegnemo za lošom hranom ( hrana koja se teško vari nam dodatno utiče na gubitak energije ) ili posegnemo za „brzom“ energijom kroz nezdrave grickalice i slatkiše.

Istraživanja pokazuju da sve više kompanija u svetu se zalaže da svojim zaposlenima pruži zdraviju ishranu ( u restoranu imaju samo zdrave obroke ), za užinu u kuhinjama se na policama pronačaze samo zdrave grickalice i na svakom stolu obavezna flašica sa vodom za stalnu hidriranost.

3 KORAKA ZA PRVE PROMENE LOŠIH NAVIKA NA POSLU

1.Organizacija obroka tokom radnog vremena – Doručak je najboitniji obrok, jedite ga pre dolaska na posao ( ovo je uvek najsigurnije, jer nikada ne znamo koliko ćemo imati vremena na poslu ) ili ga ponesite i obaveznp jedete kada je pauza za prvi obrok. Prvo pravilo – JEDETE, ne radite istovremeno. Odaberite namirnie koje će biti nutritivno bogate i dugo držati sitost.

2.UŽINA KAO OSVEŽENJE – Sledeća pauza je kratak predah uz osveženje užine, birajte pametno, izbegavajte čokoladice i sokove, zdrava užina takodje treba da vas održi sitim do ručka, osvežite se sa fruktoznim šećerom, orašastim plodovima, integralnim keksićima sa semenkama, cedjenim sokovima.

3.NESVESNO JEDENJE DOK SEDIMO ZA RAČUNAROM – Pad koncntracije najčešće dolazi u popodnevnim časovima, dok radimo osetimo nervozu i probudi se želja da imamo hranu sa kojom ćemo da se „zanimamo“ ( odaberite kokice napravljene na maslinovom ulju, bademe, lešnike – obavezno ograničite porciju koja je dozvoljena da pojedete, dehidrirano voće, čipsevi od povrća, energetske štanglice usitnite na nekoliko komadića, granola sa medom ( ponesite u kesici u torbi ), bobičasto voće.

O meni

Dobrodošli!

Pripremimo zajedno ukusne i zdrave obroke. Podelite sa nama recepture iz vaše kreativne kuhinje. Kuvanje je umetnost i beskrajna duhovna inspiracija.